Poate vreun cadou sa bata sanatatea?
sanatatecadouri craciunromanipreferinte
Nu mai este mult pana la Craciun... stiti... "chestia" aia care este sarbatoarea nasterii Domnului, chiar daca aceasta nu a avut loc in luna decembrie. Se pare ca, pentru foarte putina lume, Craciunul mai are vreo semnificatie spirituala inaltatoare.
A ajuns sa se apropie mai mult de definitia data de autoritatile atee si comuniste care, in decembrie, decretasera "luna cadourilor" si il transformasera pe Mos Craciun in Mos... Gerila.
Faptul ca foarte multi romani vor sa traiasca sarbatorile de iarna cu ceva palpabil in buzunare este confirmat de sondaje.
Asa se face ca un studiu realizat de iSense.Solutions arata ca, anul acesta, cele mai dorite cadouri sunt telefoanele mobile, tabletele, televizoarele, hainele si banii si ca exista o mare diferenta intre ceea ce isi doresc si ceea ce ofera de Craciun.
In topul cadourilor facute, sunt produsele de imbracaminte (23%), dulciurile (16%), produsele cosmetice sau de ingrijire personala (14%), jucariile (12%) si produsele simbolice sau personalizate (9%).
Cel mai mare interes pentru telefoanele mobile este in randul tinerilor, 20% dintre persoanele de 18 - 25 de ani asteptand astfel de cadouri.
Romanii vor aloca, in medie, 415 lei pentru cadourile de Craciun, cele mai darnice fiind persoanele de 45-54 de ani, care intentioneaza sa scoata din punga 551 de lei, si cetatenii din Bucuresti, Ilfov si Oltenia, care se indura la 500 de lei.
Datele studiului, reprezentative pentru persoanele cu varsta de peste 18 ani, din mediul urban din Romania, arata ca 74% dintre romanii mai mari de 18 ani asteapta bunuri materiale, iar 18% vor sa primeasca bani. Banii reprezinta cadoul cel mai dorit de persoanele de 35 - 44 de ani (24%) si 45 - 54 de ani (23%).
Urmatoarele pe lista sunt telefoanele mobile (7%), tabletele (4,2%), televizoarele (4%) si hainele (3,7%).
In schimb, numai doi din zece isi doresc bunuri… spirituale, precum… sanatate (15%) sau fericire (3%).
Problema nu este ca pana si ateii isi doresc sa fie cadorisiti de Craciun si nici macar ca multi isi doresc bani, ci ca, dincolo de spiritualitate, nici macar sanatatea in sine nu mai este apreciata.
Din pacate, banii au ajuns sa o poata cumpara. De fapt, au ajuns indispensabili pentru mentinerea, dobandirea sau refacerea ei, dar cum poate cineva sa puna sanatatea inainte sau sa o disocieze de fericire, in dauna unei cutiute cu circuite integrate si ecran tactil, care imbatraneste moral in sase luni?
Cum poate cineva sa puna sanatatea la coada sau sa o disocieze de fericire, in dauna unor "carpe" la moda sau a altor carcase cu circuite integrate care aprind diode, cristale lichide sau plasma si se numesc televizoare?
Se pare insa ca aceasta mentalitate nu a aparut acum, caci, altfel, cum ar mai fi ajuns Shopenhauer la maxima... "Cea mai mare nebunie este sa sacrifici sanatatea pentru orice alt fel de fericire."