Pilonul 4 si drobul de sare
pensii privateinvestitii in actiunibursa de valori bucuresti
Pe sleau, un asa-zis Pilon 4 poate insemna orice noua sursa de venit sustenabil in prezent si/sau in viitor, cum ar fi investia in actiuni. Nu ne convin randamentele Pilonilor 1, 2 si 3, atunci, in loc sa lasam o companie - desigur, profesionista - sa cumpere bucatele dintr-o afacere cu banii pe care ii primeste de la noi, sa facem noi insine lucrul asta.
Prima idee preconceputa despre investitiile in actiuni este ca, pentru a reusi sa castigi, este musai sa fii un geniu. Printre spusele lui Warren Buffett, probabil cel mai de succes investitor, este si cea potrivit careia, daca investitiile ar fi fost ceva foarte complicat, un fel de stiinta de a trimite rachete in spatiu, probabil ca si acum ar fi vandut ziare...
Calitatile de care are nevoie cineva ca sa castige din investitiile in actiuni, ca sa castige "la bursa", sunt exact cele care i-ar asigura si capitalul de pornire pe care multi cititori l-au vazut ca imposibil de obtinut: disciplina, cumpatarea, calmul, atentia.
Evident, asa cum nu oricine are talent ca sa cante la pian, la fel, nu toata lumea este dispusa sa fie disciplinata, cumpatata, calma, atenta. Atunci, daca vrea sa castige mai multi bani si in prezent si in viitor, sa-si mai gaseasca un loc de munca, sa dea meditatii, sa faca traduceri. Orice este mai productiv decat sa se planga.
Singura problema reala este a celor care vor sa aiba si un serviciu sigur precum moartea si taxele, un serviciu la care sa nu dea-n branci, dar sa fie foarte bine platiti, sa aiba si timp liber cu carul, sa le fie si seful un baiat sau o fata de zahar candel si, dupa toate acestea, cand o sa iasa ei la pensie, nimeni si nimic sa nu le stirbeasca acest... stil de viata, ca o reclama ieftina la orice bauturica carbogazoasa (cacofonia face parte din reteta).
Pentru cei care nu apartin acestei categorii si au si calitatile de mai sus, sunt sanse sa puna bazele Pilonului 4.
Dobanzile pentru depozitele bancare sunt in continua scadere. Cine mai prinde un 5-6% sa zica "merci". Oricum, "analistii" ne explica filosofic cum aceste dobanzi, de fapt, ne aduc pierderi, de parca depozitele unei persoane fizice - nu cele facute de fonduri de investitii care au dobanzi preferentiale - ar fi investitii, de parca nu ar fi facute ca sa ai la dispozitie niste bani pentru o situatie de urgenta, in loc sa te milogesti pe la rude, prieteni sau banci.
Asa si solutia din stingatorul de incendiu, obligatoriu de tinut in masina, poate expira. Te superi ca ai pierdut bani ca ai cumparat unul si nu ai apucat sa-l folosesti?
In ciuda dobanzilor in scadere, potrivit celor mai recente date ale Bancii Nationale a Romaniei, depozitele bancare ale populatiei insumeaza vreo 211 de miliarde de lei. In schimb, investitiile facute in actiuni la bursa echivaleaza cu cel mult un miliard de lei.
Tot statistici oficiale arata ca, in Romania, peste 150.000 de persoane castiga lunar mai bine de 1.000 de euro. In schimb, numai 4.000 de investitori sunt activi la Bursa de Valori Bucuresti.
Asadar, bani exista, dar sunt tinuti la adapost, sub umbrela garantiilor acordate de state, asa cum erau si depozitele din bancile cipriote. Inainte ca UE sa se infrupte din bani care nu-i apartin, se spunea despre depozite ca presupun riscuri mici, dar castigurile, tot mici, sunt... certe.
Acum, dupa cruda realitate in care si-au rupt dintii deponentii (d)in Cipru, s-a dus si elementul de siguranta. In schimb, investitia in actiuni presupune riscuri mari, dar si recompense pe masura.
Aceste riscuri si le-au asumat si le mai asuma cohorta de guru ai finantelor, de antreprenori, intreprinzatori, de investitori pe care ii au ca modele inclusiv cei care se plang ca nu o duc bine si care se uita la pensia pe care o vor primi peste cateva zeci de ani ca la drobul de sare, asteptand sa pice peste prunc, in loc sa mute copilul din calea lui...