Pe cand Romgaz sau Nuclearelectrica pe ATS la BVB?
listare romgazlistare nuclerelectricabvbats bvbactiuni adidasactiuni visa
De pe vremea cand faceau SIF pere si bancile micsunele, statul roman tot stabileste, pentru sine, termene de privatizare a companiilor sale. De ani de zile, stabileste termene si pentru FMI. Le si convine cu acesta, semneaza documente oficiale, scrisori de intentie. Nici ca exista termen mai potrivit pentru ceva care si ramane, de cele mai multe ori, chiar in acest stadiu.
Astfel, statul a convenit cu FMI sa organizeze oferte publice pentru vinderea a 15% din actiunile Transgaz, pana pe 15 iunie 2012; 15% din Romgaz, pana la mijlocul lunii septembrie 2012, 10% din Hidroelectrica pana la jumatatea lunii octombrie 2012.
Din lunga lista de intentii, numai oferta publica secundara a Transelectrica s-a incheiat cu succes, la finele lunii martie.
De privatizarea CEC Bank (al carei sef solicita de ani de zile majorari de capital), nu s-a mai auzit nimic. Nu se mai stie nici cand si daca cele aproape zece procente din Petrom, pe care statul a esuat lamentabil sa le vanda, anul trecut, vor mai fi instrainate.
La Hidroelectrica, in loc sa inceapa procedurile de listare, statul a inceput procedurile de insolventa. Despre privatizarea Cupru Min nu se mai stie nimic.
Pana la urma, de ce s-ar sti, din moment ce, acum, in loc sa grabeasca realizarea lucrurilor de el promise, statul incetineste chiar si viteza intentiilor.
Astfel, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta care vizeaza plasarea actiunilor detinute de stat pe piata de capital din Romania si din strainatate, Guvernul va extinde cu un an, pana pe 31 decembrie 2013, perioada in care va lista la bursa actiuni ale unor companii.
Cate vesti proaste contine fraza de mai sus? Cel putin doua: cea a amanarii – probabil pana la o noua amanare – si cea a posibilitatii plasarii de actiuni ale companiilor de stat pe burse externe.
Adica, dupa ce ca fondurilor de investitii din Romania si mai micilor investitori li s-au lungit barbile si urechile asteptand sa cumpere bucati, bucatele, firimituri din companii de stat (profitabile), acum, vanzarea se amana, dar, totusi, cand minunea se va produce, ea s-ar putea infaptui in strainatate, in loc sa fie pe piata de capital autohtona, aia care genereaza niste locuri de munca si plateste taxe si impozite statului roman, aia pe care "niste unii" se incapataneaza sa mai riste bani si sa plateasca taxe si impozite tot statului roman.
Cate companii private si-au mai exprimat intentia de a se lista la BVB? Niciuna! Cate s-au listat in ultimii ani? Cam... doua: chiar BVB si Fondul Proprietatea. Cate companii a listat statul ca sa faca rost de bani pentru sine, ca sa compenseze listarile private si ca sa stimuleze piata de capital autohtona? Fix niciuna.
De ani de zile, se face apel la romani sa cumpere produse fabricate in tara, de parca, in afara de niste rosii alterate genetic si iremediabil la gust, ar exista multe alte produse made in Romania.
Exista, mai demult, si intentia obligarii autoritatilor centrale si locale sa cumpere automobile (si nu numai) din productia interna. In schimb, cand vine vorba sa cumperi companii romanesti de pe piata de capital de la Bucuresti, s-ar putea sa nu poti intrucat sunt listate la Varsovia, la Viena, la Londra, in Vanuatu si Tuvalu...
Ofertele publice initiale ale Romgaz sau Nuclearelectrica sunt o ocazie foarte buna de a aduce la Bucuresti investitori straini si de a-i pastra pe cei locali.
Din pacate, la ce masuri ia statul roman, nu ar fi deloc de mirare sa aflam ca o companie de brokeraj bucuresteana va deveni market maker pentru Romgaz, cumparand actiunile din strainatate si aducandu-le pe sistemul ATS al BVB, de parca ar fi titluri ale Adidas, Apple, Bank of America, Christian Dior, Daimler, Danone, Google, Heineken, Intel, Merck sau Visa...