Panica devoreaza valoarea actiunilor. O asteapta indigestia
bursa de valori bucurestibanipiata de capitalindici bvbbvbfondul proprietatea
Astazi, indicii Bursei de Valori Bucuresti s-au apropiat de deprecieri de 15%, ceea ce ar fi putut duce la inchiderea temporara a pietei noastre de capital.
Lucrul acesta s-a intamplat, pentru prima data, in istoria post-decembrista a pietei de capital din Romania, la inceputul lui octombrie 2008, la o luna dupa prabusirea bancii americane de investitii Lehman Brothers.
Ce s-a intamplat acum? Mai nimic concret, in afara de niste temeri, unele justificate. Dar nu-ti vinzi casa si masina de teama ca e posibil sa ti se sparga o teava in baie. Majoritatea investitorilor s-au speriat teribil de niste presupuneri si au continuat sa apese pe butonul "sell".
Multi s-au comportat ca niste copii care se tem prea mult de intuneric. Pot sa le spuna parintii ca nu e niciun monstru sub pat sau in dulap, ei tipa si plang pana li se aprinde lumina.
Asa li se potoleste panica, desi nu aveau niciun motiv palpabil care sa o genereze. Cum altfel s-ar explica faptul ca cineva a vandut actiuni Antibiotice (ATB) de pilda, cu putin peste 36 de bani, in conditiile in care Antibiotice face export de zeci de milioane de dolari numai in SUA, are rezultate bune si se mai si extinde. Cum sa echivaleze o actiune a ATB cu un sfert de covrig vandut in piata?
Cum sa vinzi actiuni ale Fondului Proprietatea la 39,5 bani (!!!), cand si la 50 de bani, FP era mult subevaluat, echivaland la acest pret numai cu o parte din imensele si foarte profitabilele companii la care are actiuni semnificative?
Cum sa coste o actiune FP nici cat o ciocolata de 50 de grame, cand numai in depozite bancare FP are sute de milioane de lei?
Singura explicatie, in afara panicii, ar fi ca ai cumparat actiunile mult sub aceste preturi si atunci, chiar si in conditii de scaderi abrupte, poti sa marchezi profit.
Pentru unii investitori, mai precis pentru cei care nu investesc banii de paine asteptand ca actiunile sa mearga intr-un singur sens, adica cel ascendent, pentru cei care nu privesc bursa de valori ca pe ruleta sau ca pe un joc de noroc sau ca pe o casa de pariuri, scaderile abrupte, masive, panicarde din aceste zile echivaleaza cu reducerile de sezon din unele magazine.
Scaderile burselor din ultimele zile au fost comparate de unii cu criza din anii ’30 din SUA. Mica mare diferenta este ca, atunci, PIB al SUA scazuse cu nu mai putin de 25%! Acum, lumea tuseste si stranuta chiar la cresteri pe care le considera anemice.
Aceleasi scaderi au fost asemanate de panicosi cu sfarsitul lumii. Parerea lor. Pentru cine nu le-o impartaseste, este inca o ocazie de a cumpara extrem de ieftin niste actiuni (foarte) valoroase. Daca primii vor avea dreptate, ultima grija a cuiva - din prima sau a doua categorie - va fi ce portofoliu de actiuni detine.