Padurea razletita a pomilor laudati
piata de capitalretragere ingretragere unicredit
Ieri, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), au fost facute tranzactii in valoare de 16,179 de milioane de lei (3,583 de milioane de euro), dintre care 5,659 de milioane de lei au fost generate de 218 tranzactii cu actiuni ale Fondului Proprietatea.
Presa zice ca este foarte putin. Pentru o tara ca Romania, este. Pentru o piata ca BVB, unde, se intampla frecvent ca, in primele ore, valoarea tranzactiilor sa fie mai mica decat pretul unui Rolls Royce, iar tranzactiile totale sa treaca usor de milionul de euro, nu a fost o zi chiar rea...
Cu toate acestea, companii de brokeraj straine apartinand unor mari banci isi fac bagajele si o-ntind de aici, ca parte a unui program global de restrangere a acestui tip de activitate si revenire la activitatile de baza...
Asta sustin ING Bank si, mai nou, UniCredit CAIB Securities. Prima zice ca operatiunile de brokeraj din Europa Centrala si de Est si din Rusia se inchid. A doua zice ca este o decizie strategica, in contextul retragerii de pe pietele din regiune.
La unison, cele doua anunta si exceptia de la regula acestor retrageri: Polonia, unde au prezente solide... Adica, la noi, fiind in topul intermediarilor, nu aveau prezente solide?
Ba da. Numai ca raportul dintre cata energie era cheltuita pentru asta si cat castigau o fi aratat ca nu merita efortul. In schimb, in Polonia, neatinsa de recesiune si cu o bursa frematanda, afacerile merg ca unse.
Cine mai are rabdare sa astepte, in Romania, zeci de listari promise de zeci de ori de catre stat si amanate de tot atatea ori sau ipotetice oferte publice initiale ale unor companii private?
Cum au ajuns si ING si Unicredit la noi? Pai, tocmai ca urmare a potentialului, a faptului ca eram o piata riscanta, dar care putea sa aduca si chiar a adus castiguri semnificative.
Dar asta se intampla intr-o perioada de optimism general, in care Europa de est era privita ca un nou El Dorado. Acum, cand si statele vestice sunt invinetite de recesiune si cocarjate sub povara imenselor datorii, din tigru, piata de la Bucuresti a devenit o mata pusa cu botul pe labe, dar care, totusi, poate sa zgarie rau.
Din fericire, plecarile unor companii de brokeraj mari lasa loc celor autohtone carora le vor reveni cotele de piata ale celor care pleaca. Ele va trebui sa se lupte sa pastreze si sa atraga investitori, dar, daca statul nu-si va scoate mainile din san, Romania nu va mai face parte prea curand din padurea razletita de pomi laudati catre care investitori si brokeri vin, daca nu cu sacii, macar cu... pungile...