O postare pierduta dimpreuna cu banii, vremea si alegerile
crestere taxe si impozitepontamanagerflorin georgesculiviu voinea
Zilele trecute, o informatie postata chiar pe pagina de web a Ministerului Finantelor Publice, a trecut ca boarea pe deasupra viilor si a intregii media, anuntandu-ne de existenta unui proiect de lege care, daca devine act normativ, din 2013, vom plati impozite locale si amenzi mai mari.
Cum, la noi, orice proiect legat de majorarea taxelor si impozitelor devine rapid lege, firesc, putini s-au mai obosit sa precizeze ca este vorba despre un... proiect.
Asa ca, dincolo de crudute, rumenite, boite, siliconite, stirea a facut primele pagini si deschiderea programelor de televiziune si a fost secondata de glasul suav al primarului general al capitalei care anunta - ca si anul trecut - ca Primaria Bucuresti nu mai dispune de bani pentru a incalzi cu subventii gigacaloria tuturor, asa ca pretul acesteia va fi platit de bucuresteni, in functie de ce venituri au.
Spre deosebire de alte asemenea proiecte, la foarte scurt timp de la publicarea lor, cele doua ventilatoare prin buzunare au fost repede retrase, retractate, ca niste calomnii aduse la adresa cetateanului platitor de taxe si impozite.
Anul electoral sa traiasca! Fara el, taxele locale si pretul gigacaloriei ar fi crescut cat ai zice marirea TVA, efectuata in an neelectoral. Daca, in cazul gigacaloriei, Primaria a dat un comunicat-dezmintire frumos ca o factura de doi lei la incalzire, proiectul de majorare a taxelor locale a fost lichidat de pe site-ul MFP, in urma unei relatari prim-ministeriale, cu tenta de banc si de telefonul fara fir...
"Cand am vazut stirea, caci eu n-am vazut propunerea, l-am sunat pe domnul Florin Georgescu si am spus: «Domnule, ati innebunit, ce aveti?»
El a spus ca nu stie nimic si ca-l suna pe Liviu Voinea. Il suna pe domnul Liviu Voinea care spune «nu stiu nimic». Ca asa este la Ministerul Finantelor, este ca intr-o «Scrisoare pierduta».
Dupa care, m-au sunat inapoi, in aceeasi ordine ierarhica, si mi-au explicat. Sigur, discutia nu a fost asa de vesela cum v-o descriu eu. O data la trei ani, conform legii, autoritatile locale au voie, nu obligatia, sa actualizeze taxele locale cu inflatia.
Pentru asta, Ministerul Finantelor da o hotarare care spune cat este inflatia si cat este maximul cu care pot sa mareasca, dupa care, de la anul, primarul, daca el considera ca are nevoie de mai multe venituri, impreuna cu consiliul local, (...) poate sa mareasca anumite taxe", a povestit premierul Victor Ponta, live, la un post de televiziune.
Asadar, prim-ministrul Romaniei il intreaba pe unul dintre cei mai reputati finantisti autohtoni, profesor universitar doctor, de doua ori ministru al finantelor si prim-viceguvernator al Bancii Nationale daca a innebunit? Da.
Pe urma, tot premierul ironizeaza public (chiar daca meritat, caci nu poate spune nici macar cine urca pe site informatii capitale) Ministerul Finantelor de parca domnia sa ar mai fi in opozitie, nu la toate butoanele executive? Da.
Pai, in ciuda amanarii cresterii taxelor si impozitelor, s-ar putea ca nu numai scrisoarea sa fie pierduta, ci si alegerile...
Dincolo de asta, reiese un fapt mult mai trist decat orice partid politic din Romania: taxele si impozitele cresc nu pentru ca "nu sunt bani" - de parca ai spune "nu e Soare" - ci pentru ca banii publici sunt administrati execrabil, intr-un fel pe care niciun patron, niciun presedinte de Consiliu de Administratie, niciun actionar nu l-ar tolera unui manager de societate comerciala privata...