Nuclearelectrica da apa la moara BVB. De n-ar seca in asteptarea Hidroelectrica si Romgaz...
listare nucleareletricalistare nucleareletricaoferta nucleareletricabvblistare romgazlistare hidroelectrica
Cu mai putin chiu si cu mult vai, statul s-a-ndurat sa inceapa sa vanda, deschis si transparent, catre mici si mari investitori, zece procente din Nuclearelectrica.
De altfel, stimulati de reducerea de 8% din pretul care va fi stabilit la final, in functie de subscrierile investitorilor institutionali, investitorii mici subscrisesera, in chiar primele ore ale inceperii ofertei publice primare a Nuclearelectrica, aproape 60% din actiunile disponibile la categoria lor, care reprezinta 10% din oferta.
Faptul ca, la fel ca si in cazul ofertei secundare a Transgaz, exista un astfel de stimulent, in primele trei zile, si un altul de 3%, pentru a patra zi, destinate celor care-si permit sa cumpere intre 100 si 15.000 de actiuni arata ca turbina incepe sa se miste.
Se misca, dandu-le ocazia cetatenilor "de rand" sa descopere sau sa persevereze in investitia in valorile mobiliare, un domeniu pe cat de slab dezvoltat, pe atat de prost privit in Romania, tara in care, "mentalul colectiv" inca mai este tarat de "Caritas", "Gerald" si FNI.
Actiunile companiilor pot fi un plasament pe termen lung sau scurt, intr-un "ring" organizat, legal, in care, asumandu-ti riscuri, poti castiga, dupa cum poti pierde.
Dar, spre deosebire de aparitia la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a unei firme private, listarea unei companii de stat, care mai este si profitabila, este un caz aparte, pentru ca le permite cetatenilor sa devina parteneri alaturi de statul caruia ii platesc taxe si impozite, care nu prea se si intorc in beneficiul lor.
Detinerea de actiuni la o companie de stat profitabila, poate compensa acest neajuns.
Cele doua reactoare ale Nuclearelectrica produc 19,4% din energia din Romania, energie care ne alimenteaza computerele, telefoanele, tabletele, televizoarele, refrigeratoarele, becurile si, mai nou, automobilele; energie care contribuie decisiv la tot ce misca, la tot ce se mai fabrica in tara asta si la tot ce se mai exporta din ea.
Cine vrea sa foloseasca macar o parte din banii depozitati in banci pentru a cumpara actiuni, dar este inca reticent, temator, neincrezator, poate incepe tocmai construindu-si un portofoliu prudent, din actiuni emise de companii profitabile de stat.
Companii care produc sau transporta petrol, gaze sau energie electrica, resurse folosite de noi toti, oricat am fi de risipitori sau de... ecologisti.
Actuala oferta publica initiala a Nuclearlectrica da apa la moara BVB. Important este ca debitul sa nu sece in asteptarea Romgaz si Hidroelectrica al caror ison sa fie tinut si de companii private.