Nu tremur la cutremur sau bocceluta de urgenta
masuri anticutremurprevenire cutremurcutremure romania
Mare parte dintre cei 238.391 de kilometri patrati ai tarisoarei noastre, pe care mai traiesc poate vreo 18-19 milioane de suflete, s-a cutremurat, cu 5,3 grade pe scara Richter, in noaptea de 23 spre 24 septembrie 2016.
Din fericire, in afara de sperieturi avand diferite grade de rudenie cu moartea, nu s-a-ntamplat nimic grav, nicio cladire nu s-a prabusit, nu a luat foc, nu a explodat din cauza cutremurului.
Acel "Doamne Fer'!" - rostit de prim-ministrul Romaniei, dupa cutremurul de luna aceasta din Italia, soldat cu pierderi materiale si umane (inclusiv romani) a functionat!
A functionat si speranta premierului nostru ca, in Romania, nu se va intampla asa ceva. A functionat, cel putin deocamdata…
Probabil om mai putin credincios decat Dacian Ciolos, Valentin Mircea, seful corpului de control al premierului, a criticat modul in care autoritatile de salvare au reactionat la recent produsul cutremur.
Mircea a scris, pe Facebook, ca institutiile statului roman "au note maxime la simpozioane si la umflat muschii, dar nu va bazati pe ele cand va lovi un mare cutremur"
Tocmai ca aceste insitutii nu au avut ce face - slava Domnului - pentru ca nu au avut la ce sa intervina, intrucat cutremurul nu a produs nici pagube materiale, nici pagube umane.
Dar si-a dat si omul cu parerea, nu a dat cu parul, desi, odata ajuns intr-o functie oficiala, dedublarea - parere personala, parere oficiala - nu prea da bine.
Dincolo de asta, oricata bunavointa, forta, resurse umane si materiale ar avea o autoritate umana, nu va fi niciodata un salvator la fiecare persoana.
Iar salvatorul nu trebuie confundat cu garda de corp. El nu este bodyguard, nu este siamez cu potentiala victima, nu se tine scai de aceasta.
El este in punctul A si trebuie sa ajunga in punctul B, si in punctul C, si poate si in punctul D, si prioritate la salvare vor avea, asa cum este firesc, batranii, copii, invalizii, femeile.
Oricata bunavointa, forta, resurse umane si materiale ar avea o autoritate umana pentru a interveni in cazul unui dezastru natural sau provocat de mana si de lipsa de minte a omului, nu poate bate instinctul de aparare/conservare, grija pe care fiecare dintre noi trebuie sa o aiba, astfel incat sa fie, cat de cat, pregatit ca macar sa incerce sa scape cu viata.
Tocmai de aceea, blamatele (de catre unii) autoritati ne recomanda tuturor sa ne facem un... bagajel, pe care, in caz de cutremur sau de alta calamitate naturala, sa ni-l luam dimpreuna cu talpasita. Asta daca ne prinde cutremurul pe la casele fiecaruia.
Daca nu ne prinde la cratita, la televizor, in baie sau in pat, aceleasi autoritati au recomandari si daca ne aflam la serviciu, la scoala, pe strada, in centre comerciale.
Pe youtube, sub foarte inspiratul slogan "Nu tremur la cutremur", sunt postate sapte filmulete, realizate in cadrul unei campanii a Ministerului Afacerilor Interne, cu masuri concrete de aplicat in caz de cutremur.
Cele sapte filmulete, de numai cateva zeci de secunde fiecare, au facut "audienta", cuprinsa intre 14.375 si 26.296 de ori.
Spre comparatie, sa luam videoclipuri ale melodiilor cantate de doua tinere “dive” de la noi: una mai mult loco, cealalta de “anvergura” cel putin europeana.
In cazul primei, unul dintre videoclipuri a fost vazut de aproape 25 de milioane de ori. In cazul celei de-a doua, audienta a fost de peste 103 milioane de vizualizari!
N-ar fi bine ca, inainte de a se lasa hipnotizati de ecranele calculatoarelor, tinerii si mai putin tinerii admiratori ai vedetelor respective sa-si fi pregatit, sa aiba la indemana, un rucsacel cu apa, ceva de mancare, o lanterna, un aparat radio, niste schimburi, niste bani lichizi, o... bocceluta de luat repede in spinare, macar si pentru a se bucura, ulterior, de melodiile celor doua sau de ce altceva mai cred ei ca este important?