Nokia s-a trezit din somn in patul de la Jucu. Buimaca, isi ia jucariile si pleaca
nokianokia jucuinchidere fabrica nokiaapplesamsung
In catalogul pe anul 1984 al unei case de comenzi germane, la “raionul†destinat televizoarelor, printre ecrane Telefunken, Grundig sau Uher, am vazut unul pe care scria ITT Nokia.
Am dat paginile viu colorate mai departe, oftand aproape dupa fiecare dintre produsele de acolo, inaccesibile in acei ani cenusii si tristi.
Dupa 1989, si pe rafturile magazinelor noastre, au aparut electronice mai de calitate. Pentru a cumpara, in acei ani, primele televizoare Panasonic sau Goldstar, se faceau inscrieri, ca la Cromatic si Telecolor despre care se zvonea ca aveau romanesti numai carcasele din lemn.
La doi sau trei ani dupa 1990, au aparut, in cele mai simandicoase magazine, si niste televizoare pe care scria Nokia. Nu mai era in alianta cu ITT. Erau cele mai frumoase televizoare pe care le vazusem pana atunci.
Odata cu aparitia telefoanelor NTT in Romania, am facut cunostinta si cu o caramida Nokia. 1100 parca. Uite, aia de produc televizoare, s-au apucat si de telefoane mobile, dupa ce, initial, fusesera fabrica de hartie.
La relativ scurt timp, Nokia anunta ca va renunta la fabricarea televizoarelor, urmand sa se concentreze pe producerea de echipamente de telecomunicatii.
Exceptionala intuitie au avut-o liderii companiei de la acea vreme. Pe care si-au pastrat-o ani buni, la propriu, compania ajungand cel mai important nume in telefonia mobila, marca, brandul pe care trebuia sa-l ai.
Daca, la inceputul anilor 2000, aveai un telefon Samsung, lumea se uita ciudat la tine, de la inaltimea unui Nokia. Cand Nokia a facut primul telefon mobil cu camera foto, concurenta a ras. Consumatorii nu au ras, ci au cumparat. Pe toti cei care au ras atunci, rasul i-a costat scump si i-a lasat “de caruta”. Cu mare greutate au reusit sa se urce inapoi.
Numai ca, atunci cand au reusit performanta, caruta nu mai conta. Acum se mergea cu tren(d)ul, un tren(d) pe care Nokia nu numai ca-l prinsese, ci se afla la comenzile lui.
De la aparitia revolutiei industriale, de la aparitia firmelor, companiilor, corporatiilor, probabil ca foarte, foarte putine au avut cote de piata precum Nokia. Cand cota finladezilor trecea de 50%, concurentul imediat gafaia undeva pe la 14%.
Numai ca, de la un moment dat, Nokia s-a culcat pe lauri si profit si nu s-a mai trezit de-a binelea, in ciuda zgaltaielilor puternice administrate de Apple si Samsung.
Din pacate, trezirea Nokia se pare ca incepe cu inchiderea fabricii din Romania, de la Jucu, loc in care Nokia descalecase venind din Germania, de la Bochum, unde inchisese o fabrica, pricinuind proteste de amploare si boicotarea produselor.
In Romania, la Jucu, miile de angajati romani carora, astazi, li s-a dat liber, s-au invartit ce s-au invartit in jurul fabricii, ca pescarusii in siajul unui pachebot, dupa care au plecat acasa.
Probabil i-o fi linistit afirmatia sefului AJOFM Cluj care nu-si face niciun fel de probleme ca nu va putea gestiona concedierile de la Nokia si cea a primarului Clujului potrivit caruia, in curand, va anunta venirea unor giganti industriali la Cluj...