Nici vara nu-i ca iarna
masuri contra caniculaindice confortvaracaniculatemperaturi ridicate
Asa cum in fiecare iarna romaneasca, sunt inregistrate temperaturi negative si ninsori abundente, in urma carora au loc inzapeziri, tot asa, in fiecare vara romaneasca, temperaturile masurate la umbra se apropie de 40 de grade Celsius.
Recomandarile pentru "frig extrem" - cum definesc niste dudui de la meteo temperaturile de minus 10, minus 15 grade Celsius - sunt... haine groase, incaltaminte si manusi calduroase, acoperirea capului si a urechilor.
La fel, exista si recomandari pentru a trece cat mai usor de canicula, sfaturi care, ca si cele hibernale, sunt repetate in absolut fiecare vara si sunt absolut aceleasi.
In primul rand, cine nu are neaparat treaba, sa stea acasa! Asta daca, la el, e mai racoare decat afara la umbra. Sa stea acasa si cine are treaba, dar stie ca sufera de boli care se agraveaza din cauza temperaturilor ridicate si a umiditatii!
La mare pret este hidratarea: zilnic 1,5 - 2 litri de lichide, fara a astepta senzatia de sete, un pahar de apa la fiecare 15 - 20 de minute, cu amendamentul ca o persoana care are 2 metri si 95 de kilograme trebuie, evident, sa bea mai multa apa, mai multe lichide fata de una care are 1,6 metri si cantareste 58 de kilograme.
Totodata, in fiecare vara caniculara, medicii ne sfatuiesc sa consumam zilnic cat mai multe fructe si legume proaspete.
Pe langa vitaminele si mineralele pe care le contin acestea si care ajuta la refacerea cantitatilor pierdute prin transpiratie, fructele si legumele contin foarte multa apa.
O alta recomandare alimentara este iaurtul care reuseste sa hidrateze organismul la fel ca un pahar de apa.
In niciun caz, alcoolul si canicula nu fac casa buna. Alcoolul favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii.
Nici bauturile cu multa cofeina sau zahar nu trebuie ingurgitate intrucat sunt diuretice, adica deshidrateaza.
In acelasi timp, aerul conditionat trebuie reglat la nu mai mult de 5 grade Celsius sub temperatura ambientala.
In ceea ce priveste vestimentatia, cine trebuie musai sa iasa din casa, intre orele 12 si 18, si se va expune la soare, trebuie sa poarte haine lejere (exista haine care asigura protectie contra razelor ultraviolete), din fibre naturale, de culori deschise, sa-si acopere capul cu palarii sau sepci si sa poarte ochelari de soare.
In ciuda acestor sfaturi, unii continua sa bea cafea, bere si sucuri in loc de apa; cu fructele si legumele raman certati; seteaza aerul conditionat la temperaturi la care, iarna, dau drumul la caldura (!); se imbraca in negru, bleu-marin, rosu; nu poarta ochelari de soare sau poarta unii care le fac mai mult rau retinelor decat daca nu i-ar purta.
Dupa care, li se face rau sau se plang de prea mult disconfort termic. Din pacate, nici nu se va termina bine vara, ca aceleasi persoane vor recurge la sube, pulovere si cizme, iar, cand va veni iarna propriu-zisa, vor tremura de frig.
Asa cum omul gospodar isi faca vara sanie si iarna car, tot asa, organismul ar trebui lasat sa lucreze, astfel incat sa se adapteze, pe cat posibil, schimbarilor de temperatura, suportand mai bine atat frigul cat si canicula.