Nici macar in SUA, iarna nu-i ca vara
ninsoriiarnasuaprecipizatiischimbare vremeromania
Marile Lacuri le dau batai de cap la fel de mari americanilor. Cand mase de aer arctic fac turism peste Marile Lacuri, temperatura mai mare de deasupra acestora o intalneste pe cea joasa, ducand la evaporare accentuata.
Ajunsi in atmosfera, vaporii de apa devin nori de zapada dusi spre sud-estul Statelor Unite ale Americii de curenti de aer. In urma norilor, raman ninsori mai mult decat abundente.
Exact asta s-a intamplat, la mijlocul acestei saptamani, cand aproximativ jumatate din teritoriul SUA a fost acoperit cu zapada, iar prognoza meteo nu prevedea o domolire a precipitatiilor solide.
In zona orasului Buffalo, statul New York, stratul de zapada trecea de un metru si jumatate, dupa ce, in 24 de ore, a nins, la propriu, cat pentru toata iarna 2014-2015.
Colac peste caderile de zapada, au venit temperaturi negative, pana si in statele in care americanii se refugiaza, cel putin in concediile de sarbatori, din calea iernii.
Chiar si in Hawaii, temperaturile au coborat sub zero grade Celsius, iar, in zone din statul Florida, au fost emise avertizari de inghet.
In urma fenomenelor naturale, cel putin 14 persoane si-au pierdut viata, din aproape 600.000 din regiune si din 319 milioane de americani.
Interesant este ca "drumarii" lor au incercat ce au incercat sa se lupte cu zapezile, dar, din cauza cantitatii uriase, au renuntat sa mai foloseasca frezele.
Au apucat, totusi, sa dea la o parte de pe strazile din Buffalo si de pe autostrazile invecinate - care, ulterior, au fost inchise - peste 6.500 de tone de zapada.
Asadar, in SUA, iarna-i grea, omatu-i mare, dar anul in curs mai aduce semne bune si nu prea, in sensul ca SUA scapa de necuratul si dau peste diverse rude de-ale acestuia.
Dupa caderi abundente de zapada, vremea se incalzeste brusc, astfel ca... "stocul" de precipitatii solide isi va schimba starea de agregare in lichid.
Meteorologii au emis o alerta de inundatii pentru statul New York, asteptand ca inundatiile sa inceapa astazi si sa atinga, pe alocuri, 1,5-1,8 metri.
Si pentru Romania, vremea se va schimba, temperaturile vor scadea si, in cele din urma, va incepe sa ninga si sa se si depuna straturi-straturi.
Asa s-a intamplat si se va mai intampla, aproape fara gres, in fiecare an, indiferent ca, prin aceste parti cu clima temperat-continentala, "sef" era Burebista, Decebal, Traian, Menumorut, Gelu, Mircea, Alexandru, Carol, Ferdinand, Mihai, Gheorghe, Nicolae, Ion, Emil, alt Traian sau Klaus, si indiferent ca, la putere era stanga sau dreapta.
Tot ca in fiecare an, inainte de caderile de zapada, autoritatile se declara pregatite sa le faca fata. De cate ori au reusit, stim noi mai bine ca ele. Cert este ca nicio desfasurare de forte - iata ca nici macar in cel mai puternic stat al Terrei - nu poate castiga lupta cu natura.
In schimb, asa cum au facut-o americanii de rand, fiecare dintre noi (care are doua maini si doua picioare valide) se poate pregati fizic si psihic pentru ce este atat de previzibil ca va urma, asteptand ceva mai mult de la el insusi si mai putin de la Dumnezeu sau de la autoritati...