Nemurirea ne mai lipsea
nemurireomenireterrastephen hawkingsconsumpromotii
Presa anunta, de parca ar fi o veste buna, nasterea individului uman cu numarul 7 miliarde. Ba inca se starneste si o disputa intre mai multe state care revendica performanta contabila.
Stephen Hawkings spune ca, in 100 de ani, oamenii vor fi atat de "destepti" incat vor distruge planeta, drept pentru care omenirea va trebui sa fie capabila sa plece de pe Terra.
Nu este nevoie de o minte atat de luminata ca sa vedem ca numarul de indivizi este in continua crestere, in timp ce resursele Terrei, de la insasi suprafata ei si pana la ce contin solul si subsolul sunt aceleasi. De fapt, scad de la o secunda la alta.
O noua indignare a cuprins Europa si tara la aflarea vestii tratarii puilor cu antibiotice. Asta dupa ce multi se incrunta cand vine vorba de organisme modificate genetic.
Unele fatuci isi vand virginitatea pe net pentru un telefon mobil, in timp ce unii barbatusi isi duc mana la tampla chinuindu-se sa gaseasca raspuns la metafizica intrebare daca o duduita cu creierul mai aerat decat un anumit tip de ciocolata poarta sau nu lenjerie intima.
Asa ca putini fac legatura logica intre cati suntem pe planeta si cum se poate hrani atata popor cu metode traditionale. Este, practic, imposibil.
Un post de televiziune - strain desigur, intrucat ale noastre sunt mult prea preocupate sa anunte ca Geoana isi face partid - arata cum, dupa lungul sir de barbarisme la adresa naturii, pentru a putea hrani imensa populatie, in Japonia (si nu numai), 40% din alimente (care nu sunt nici macar stricate) sunt aruncate.
Si asta in conditiile in care Japonia importa 60% din necesarul de hrana. Nu sunt niste stiri crezute pe nemestecate. Este suficient sa ne gandim si la obiceiurile noastre de consum, la... emotiile provocate de promotii la lucruri de care avem sau nu nevoie, pe care le cumparam si pe care le aruncam pentru ca am luat atat de multe incat s-au stricat sau, in cazul hainelor, s-au demodat.
Aproape oricine poate face turism. Liniile low cost si charterele sunt pline ca autobuzele si te duc in orice colt al lumii. Exista pana si turism (ecologic, cica) in Antarctica si chiar pe Everest.
Dincolo de alimentatie si turism, deja foarte multe state au imense dificultati (spre imposibilitati) sa plateasca pensiile. Tocmai de aceea se si mareste inspre 70 de ani varsta de pensionare. Cine te mai angajeaza la 50 de ani cand, in unele tari, somajul in randul tinerilor trece de 20%?
Dupa toate acestea, savantii anunta ca au reusit prelungirea semnificativa a vietilor unor viermi care traiau numai cateva zile. Modificand gena imbatranirii, vietile viermilor au fost prelungite de la cateva zile, la cateva saptamani.
Daca modificari similare ar fi facute speciei umane, ar insemna ca putem trai chiar si 500 de ani. Si aceasta stire provoaca bucuria (poate singura) tabloidelor si pustoaicelor cititoare de promptere.
Din imaginea pe cat de sumbra pe atat de reala a omenirii care isi taie planeta de sub picioare, fix vestea "buna" a nemuririi ne mai lipsea...