Mana de ajutor careia i se spune o poveste primeste amenda
filantropicacersetoricersetorieromania
Tara noastra s-a pricopsit cu o eticheta urata din cauza infractorilor care s-au aciuat in strainatate. Intre acestia, cei mai pasnici sunt cersetorii. Nu prea conteaza, caci, oricum, si ei contribuie la reaua faima pe care o avem in ochii strainilor, pana sa afle ei de Eminescu si Coanda, de Palade si Cioran.
Cum combatem aceste fenomene? Prin ceva tipic romanesc: multe, foarte multe vorbe si foarte putine fapte. Manioase foc, indignate, revoltate, autoritatile noastre dau comunicate in loc sa dea si sa aplice legi.
La noi in tara, avem o atitudine foarte relaxata, aproape prietenoasa fata de cersetori. Nu ca ne-ar pasa foarte mult (mai ales ca multi dintre noi stiu ca, in spatele cersetorilor, sunt retele organizate) dar vrem sa ne punem bine, mai ales cu ocazia sarbatorilor religioase, cu cineva acolo sus.
Pentru cine da de pomana vrand chiar sa ajute, este bine de stiut ca deja ajuta, deja da, din impozitele pe care le plateste. In afara de asta, ajuta si oricine cumpara produsele Loteriei Nationale sau joaca orice jocuri de noroc, bineinteles fiscalizate.
Cam asta este. In rest, legat de cersetorie, autoritatile se multumesc sa stea cu mainile cand in cap, cand in san, in timp ce mainile intinse care spun povesti chiar primesc pomana.
Dar iata ca, in alte state (si ele sociale), mai apropiate de ideea de civilizatie, autoritatile chiar nu vor ca fenomenul nociv al cersetoriei sa ia amploare.
Si lupta impotriva lui nu cu vorbe goale ci cu masuri. Astfel, in Lituania, cetatenii care dau bani cersetorilor va trebui sa dea bani si statului, sub forma de amenzi.
Iar acestea nu sunt deloc mici. Daca vrei sa ajuti pe unul care pretinde ca este nevoias, vor si autoritatile din Vilnius (oras in care sunt 10.000 de cersetori dintr-o populatie de 550.000 de locuitori) sa fie ajutate cu pana la 600 de euro!
Cum era de asteptat, activistii pentru drepturile omului, care sustin ca cersitul este unul dintre acestea, s-au scandalizat, acuzand statul ca vrea sa-i ingroape pe oamenii strazii.
In schimb, mai marii orasului sustin ca amenzile vor fi date tocmai pentru a-i incuraja pe oamenii strazii sa gaseasca o metoda de a se intretine, iesind din conditia umila.
Nimeni nu spune sa nu ajuti un semen daca are intr-adevar nevoie de ajutor. Este cat se poate de uman si lucrul asta este facut de stat si, implicit, de fiecare contribuabil, din taxe si impozite.
In afara de asta, exista fundatii de caritate catre care se pot face donatii si care, daca functioneaza altfel decat Filantropica lui Pavel Puiut, chiar ii ajuta pe nevoiasi
In plus, Primaria din Vilnius a hotarat sa aplice amenzi pentru cine da bani cersetorilor. Nu se spune nimic despre haine sau alimente.