Lungul drum al mentalitatii estice catre Europa
mentalitateromaniastrainiterenuri agricoleteodor baconschipiata muncii
Probabil ca preconizatul recensamant al populatiei nu va face decat sa certifice o noua scadere a numarului de cetateni, de contribuabili care mai salasluiesc in spatiul carpato-danubiano-pontic.
Dincolo de scaderea natalitatii, foarte multi romani si-au gasit si isi vor mai gasi de lucru, cu sau fara acte in regula, in strainatate. Nu sunt pe acolo caini cu prea multi covrigi in coada, dar pe ei nu-i intereseaza asta ci banii.
Daca, in Italia sau Spania, romanii au avut succes la angajari, nu neaparat pe pozitii de manageri, ci intr-unele mult mai modeste, acum - de fapt, dintotdeauna - tinem musai sa ne primeasca, sa ni se deschida in totalitate bratele pietelor muncii din Marea Britanie, Germania, Elvetia, de oriunde, de fapt, iar SUA sa nu ne mai ceara vize.
Chiar daca, in aceste state, romanii si-au gasit deja de lucru, mai ales in cadrul unor companii de prestigiu, vrem deschidere totala, "de masa", ca cica e dreptul nostru, mai ales pe pietele muncii din statele membre ale Uniunii Europene.
Bine, asa o fi. Probabil ca, atunci cand si-a deschis bratele ca sa primeasca Romania si Bulgaria, Uniunea s-a gandit ca vom ajunge sau, daca nu, ne va aduce ea la nivelul suratelor din vest si, atunci, nu va mai fi nevoie ca mai saracii unionisti sa vrea sa presteze in afara. Ei bine, Uniunea s-a cam inselat.
Pe de alta parte, desi isi sustine sus si tare dreptul la o piata europeana a muncii total libera, cand vine vorba de drepturile celorlalti cetateni ai Uniunii (si nu numai), drepturi care se pot exercita si in Romania, nu numai romanu' de rand, ci si oficialu' de nerand stramba din nas.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi se declara ingrijorat de pericolul cumpararii de teren agricol ecologic de catre cetateni ai altor state. Mai rau decat atat, ministrul zice ca asistam la o confiscare a proprietatii. Cum confiscare, daca oamenii aia care au ca singur "pacat" un loc de nastere in afara Romaniei platesc?
La randul sau, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, se declara un adversar al instrainarii terenurilor catre nerezidenti. Romania ar vrea sa prelungeasca macar cu trei ani interdictia persoanelor fizice din strainatate de a cumpara teren agricol. Ungaria si Lituania au obtinut de la CE o prelungire a acestei interdictii pana in 2017.
Asadar, cand e vorba sa-si ceara drepturile, toate statele nou intrate in UE, sunt campioane. Cel putin teoretic, UE nu ne-a vazut si nu ne vede ca pe niste straini. In schimb, mentalitatea estica ii vede, in continuare, pe vestici ca fiind nimic altceva decat niste straini. Ce fel de Uniune este asta?
Cum ar fi fost sa faca mutre britanicii ca Abramovici cumpara cluburi de fotbal si un sfert din Londra daca vrea, iar Mittal un alt sfert? Cum ar fi fost sa se supere francezii ca rusii cumpara masiv proprietati pe Coasta de Azur?
Esticii se comporta ca proprietarul unei masini vechi pe care o lasa sa rugineasca in fata blocului, si, cand cineva vrea sa o cumpere, isi aduc aminte brusc ca e o masina de colectie, ca este ceva valoros.
Daca vrea ca terenurile agricole si padurile sa ramana ale lui Nea Vasile, Nea Ilie, Nea Ion, Nea Gheorghe, statul nu ar trebui sa dea edicte medievale de intrezicere, ci ar trebui sa faca astfel incat pamantul sa fie mult mai atractiv pentru Nea Vasile, Nea Ilie, Nea Ion si Nea Gheorghe decat pentru italieni, elvetieni, olandezi, finlandezi sau danezi.