Lectia de management in prag de Craciun
lectie managementtarguri craciunmanageri
De la an la an, numarul targurilor de Craciun organizate in Bucuresti si in tara urca precum stelutele in brad. Mai mari, mai mici, le gasesti cam prin fiecare piata si piateta.
Anul acesta, cel mai mare targ de acest fel - Bucharest Christmas Market (ca doar e musai sa ne englezim...) - a fost organizat in spatiul suprateran in al carui subteran primaria a construit cu cazna si intarziere o mare parcare.
Cine vin(d)e in aceste targuri? Producatori de branzeturi, carnuri, haine de sezon, haine traditionale romanesti. Fiecare dintre ei este si un mic manager.
Cine s-ar astepta, insa, sa gaseasca la... butoanele unui stand, amplasat intr-un targ de Craciun acoperit, adica in interiorul unei cladiri, indoor (daca tot ne engleziram) un manager adevarat.
Un manager care "domneste" peste cifre de afaceri de milioane de euro. In lumina difuza, putini il recunosc. De fapt, daca nu esti preocupat de afaceri, de antreprenoriat sau de domeniul in care activeaza domnul respectiv, nici nu-l cunosti, daramite sa-l recunosti.
Discret, omul face retusuri standului si vorbeste la tefelon. Nimic din atitudine, nimic din "podoabele" vestimentare nu-i tradeaza calibrul.
Ai zice ca este un pensionar care, din cauza veniturilor insuficiente sau din prea multa plictiseala si lipsa de nepoti, a revenit in campul muncii.
Dar nu este deloc asa. Este pur si simplu o lectie de management, de exemplu de om caruia nu-i cad galoanele, pentru care asa-zisa munca de jos nu este o rusine.
Cand multi lucratori la stat si-au umplut buzunarele cu prima de Craciun, cu bonuri de masa si nu o sa mai dea pe la serviciu decat haaat poate prin a doua saptamana a anului viitor; cand alti manageri au apucat deja pe drumul Costei de Azur sau pe cel al Coastei Dalmate sau sunt in zbor spre Seychelles sau Maldive, managerul, patronul respectiv munceste.
Stie ca de el depinde o mare firma, siguranta angajatilor, cifra de afaceri, profitul, supravietuirea, sustenabilitatea, intr-un mediu din ce in ce mai dificil...
Dincolo de urari de "Craciun fericit", "La multi ani", "la multi bani", managerul respectiv le face cadou angajatilor si nu numai lor un exemplu excelent, o lectie de management si de viata extrem de folositoare... Cel putin pentru cine are ochi si minte sa o perceapa ca atare...