Izolarea poate fi creatoare sau macar mult mai putin dureroasa
localitati izolateinzapeziredesigneri suedeziikeaelvetiaceasuri
Un designer suedez este intrebat cum de sunt tarile scandinave atat de pricepute la design, la inovatie. Raspunsul a fost ca, probabil ca datorita (nu din cauza) iernilor lungi, cu nopti lungi. Cum asa?
Pai, in aceste ierni lungi, cu nopti la fel de lungi, suedezilor le place sa stea prin case si sa experimenteze, testeze, inventeze. Suedezii sustin ca sunt probabil cea mai curioasa natie. Mai ales intr-ale tehnicii si tehnologiei. Cica primul Walkman vandut in afara Japoniei a fost in Suedia. Sigur ca... sa tot iei ABBA "la pachet".
Din aceasta curiozitate, din timpul pe care-l au la dispozitie iarna, rezulta simplitatea si mai ales functionalitatea obiectelor create, proiectate de suedezi, cel mai cunoscut exemplu fiind mobilierul IKEA.
Tot in timpul iernilor astora lungi, un suedez croia si cosea rucsaci pe care se pornea (cu bicicleta) sa-i vanda, cu aproape o coroana bucata, imediat ce dadea coltu' ierbii.
La 98 de ani dupa, compania care ii mai poarta numele isi pune marca pe nu mai putin de 500 de produse de imbracaminte si incaltaminte destinate cam oricarui tip de vreme si este cel mai mare furnizor de echipament outdoor din tarile nordice.
Care nu sunt singurele stiutoare in a intoarce iarna in favoarea lor. Asa se face ca, acum aproape 500 de ani, reformele lui Jean Calvin i-au facut pe orfevrierii, pe bijutierii genevezi sa se reorienteze catre manufacturarea de ceasornice.
In numai un secol, din al XVI-lea, pana intr-al XVII-lea, buhul ceasornicelor se dusese in intreaga Europa. Ca, in cam asta consta, pe atunci, lumea civilizata.
Dar atat de multi ceasornicari erau la Geneva, incat nu prea mai era loc pentru toti. Asa ca, pe principiul “mai rasfirati, baieti, mai rasfirati”, multi dintre acestia au luat-o mai spre nord-est, spre Muntii Jura.
Acolo, nu numai ca s-au apucat sa faca ceea ce stiau mai bine, dar exemplul lor, mestesugul lor a fost urmat de fermieri. Cum de avea… timp un fermier sa faca ceasuri?
Pai, nu prea avea… pe timpul primaverii, verii si al toamnei. In schimb, cum venea iarna si cadea prima zapada si a doua si a treia, elvetianu’ stia ca, pana la jumatatea lui martie, nu prea are ce cauta afara din casa, decat pana la animale.
Si, stiind ca va fi izolat in satul lui, in comunitatea lui, in casa lui, nu numai ca isi facea provizii de de toate, da’ si-a gasit si o ocupatie deosebit de lucrativa in a manufactura ceasuri.
Si in zilele noastre, se mai intampla ca drumurile sa fie inzapezite si sa te poti duce in unele localitati, dar cu schiurile, cu sania, si numai daca ai treaba, nu ca sa te afli-n treaba.
Si la noi, ciobanii stiu ca vor fi izolati pe perioada iernii si isi fac provizii. Cine lucreaza pe platformele de foraj marin, la fel. Meteorologii care lucreaza la statiile montane, la fel. Toate comunitatile satesti, mai mici, mai mari ar trebui sa se astepte la izolare in conditii de iarna grea.
Daca si-ar fi facut planuri si provizii de asta-toamna sau macar inainte de a da prima si tardiva zapada, acum poate ca greutatile iernii ar fi fost mult mai usor de suportat. Pe urma, nici izolarea asta nu mai e ce a fost, in conditiile in care televiziunile se duc in localitatile izolate si relateaza de acolo...