Ipoteze si concluzie in problema cresterii taxelor si impozitelor locale
crestere taxe si impozite localemajorari impoziteponta
Saptamana aceasta, Guvernul a dat verde cresterii taxelor si impozitelor locale cu maximum 16,05%, incepand de anul viitor. Cica procentul reprezinta indexarea taxelor cu rata inflatiei pentru perioada de trei ani de cand taxele si impozitele locale nu au mai pupat vreo majorare. De parca noua, platitorilor de taxe si impozite ne-ar fi crescut lefurile cu acelasi procent sau macar cu 5-10%...
Cum era de asteptat, stirea a provocat indignare, mai ales ca a aparut la numai cateva zeci de ore de la schimbarea "garzii" la conducerea tarii, "garda" votata, ca si cea pe care o schimba, nu pentru ca votantii isi fac prea multa lume iluzii privind capacitatile intelectuale sau cinstea noii "garzi", ci pentru a scapa de precedenta.
Ce sa vezi? Ba, iar intelesese lumea, presa, poporu’ gresit, asa ca ne-a explicat dom’ Ponta ca Guvernul nu creste taxele, ci, potrivit legii, le da alesilor (tot anul acesta) locali voie sa le urce cu cat fu inflatia pe ultimii trei ani.
Tot "musiu" Victor a mai slobozit porumbelul ferecat in Codul fiscal: taxele si impozitele locale pot varia, de la nivelul stabilit, cu nu mai putin de 20 de procente. Adica pot creste cu maximum 36% (!!!) si pot scadea cu 4%.
Asta cu scazutul este ca bancul cu elefantul care are ochii rosii ca sa se ascunda mai bine printre cirese. Cati elefanti cu ochii rosii ati vazut ascunsi printre cirese? Nici unul? Pai, vedeti ce bine s-au ascuns!
Asa si cu taxele. Ce si cate taxe si impozite ati vazut sa fie reduse in Romania? Sau cate au fost scazute fara sa creasca altele?
Revenind la porumbel, de ce, daca tot exista un interval de variatie atat de mare, de 20%, a mai fost nevoie de actualizarea cu 16,05%, ca doar 16,05% este mai mic decat 20%. Nu era buna baza anterioara de la care impozitele puteau creste cu 20%?
Adica, ce autoritati locale voiau sa creasca taxele si impozitele, o puteau face raportandu-le la vechiul procent, la vechea indexare, plus/minus 20%.
Unii primari, vreo patru, au anuntat ca nu vor creste cu 16% taxele si impozitele locale. Cand au auzit, multi contribuabili s-au grabit sa rasufle usurati. Pai, primarii au zis ca nu vor creste cu 16%. Asta poate sa insemne ca vor creste cu 1% sau cu 15,99%.
In matematica de scoala primara, se invata ca o problema are niste ipoteze, in baza carora elevii incearca o rezolvare, incununata de o concluzie. In mereu confuzata clasa politica din Romania, in mereu contradictoriile declaratii ale liderilor, se inscrie si subiectul taxe si impozite locale 2013.
Iata niste ipoteze: Guvernul nu va acorda bugetarilor, nici anul viitor, tichete de masa, tichete-cadou sau de vacanta, va sista in continuare plata unor indemnizatii lunare reparatorii pentru unii revolutionari, va limita gratuitatile la transportul feroviar si va pastra inghetate angajarile in sistemul public.
Ministerul Finantelor Publice continua sa ia bani cu imprumut. Numai ieri, a redeschis doua emisiuni de titluri de stat, scadente la doi si cinci ani, prin care a atras 2,1 miliarde de lei, de trei ori mai mult decat isi propusese, ducand, astfel, la 53,7 miliarde de lei banii imprumutati, numai in acest an, de pe piata locala, la care se adauga 3 miliarde de si 2,25 miliarde de dolari.
Anul viitor, Romania tre’ sa mai returneze din datoria catre FMI si nu numai. De asemenea, in frunte cu Sorin Oprescu, primarii marilor orase anunta noi proiecte de investitii, cica.
Acestea sunt ipotezele. Credeti ca linia de concluzie va insemna altceva decat cresterea de taxe si impozite locale sau scaderea acestora?