Intre cer si graffliti
regarde le cielcergraffiti1 decembrie
In fiecare an, de 1 Decembrie, cele mai multe televiziuni au inspiratia de a prezenta reportaje cu romani care sunt primii la invatatura, la predare sau au reusit in viata, peste hotare.
Asa se face ca vedem studenti la Oxford si Cambridge, agenti imobiliari milionari in dolari sau euro, medici care au rezultate exceptionale si sunt foarte respectati de colegii lor, fotbalisti care au castigat rapid simpatia fanilor cluburilor din strainatate.
Asadar, macar o data pe an, avem numai exemplele pozitive. Cu toate acestea, de 1 Decembrie 2013, s-a strecurat un exemplu hibrid, ceva ce se dorea pozitivo-negativ, in persoana unui tanar despre care aflam ca este student la Sorbona, la filosofie, dar care are... "neobisnuita" pasiune de a mazgali cu vopsea stalpii si peretii, cu un mesaj de bine.
Un mesaj - "Regarde le ciel!"/"Priveste cerul!" - menit sa ne ridice spiritele si privirile catre cer, de parca am umbla toti cu ochii-n tarana numarand firele de praf...
Omul respectiv poarta pe fata-i o masca crosetata, intrucat, desi le face si parizienilor si bucurestenilor un pustiu de bine, vrea sa ramana anonim.
Cu toate acestea, ii auzim vocea, o vedem si pe sotia sau prietena lui, care asteapta un copil, si ni se spune ca tipul provine dintr-o familie instarita, capabila sa-l tina la studii in strainatate, si ca tatal sau a murit de curand...
Tanarul zice ca si-a dedicat patru ani din viata scrisului... pe pereti, dar ca, in "opera-i", a scutit de talentu-i statui si monumente, "blagoslovind" numai pereti ordinari.
Nici cu inspiratia nu sta la fel de bine, intrucat a scris cam de 20.000 de ori acelasi mesaj.
In actiunea-i... teribilista, a fost prins si de politie, iar procuroarea Parisului l-ar fi iertat, spunandu-i ca ii place foarte mult ceea ce face el, dar ca legea-i lege.
Reporterita care prezinta personajul are vocea inmuiata de simpatie precum posmagii. Ar trebui sa fim incantati ca, in anul 2013, un... filosof a descoperit exprimarea prin picturi rupestre in scopul nobil de a ne rupe din nefericirea noastra cotidiana.
Cum ar fi daca insul sau vreun… graffitician se apuca sa scrie mesaje pe sediul televiziunii la care lucreaza duduia? Il lasa paznicii? El vrea sa faca graffiti, ei ii dau cu... graffliti.
Tanarul scriitor de pereti mai zice ca, dupa ce isi termina studiile la Paris, vrea sa se intoarca in Romania si sa restaureze mobila. Superb!
Cum ar fi sa vina cineva sa-i scrie mesaje psihedelice pe scrinul proaspat readus la viata? Nu i-ar da si lu' asta cu grafflit?
In lumea libera - aia cata e - in care iti poti spune sau striga pararea, in care te poti exprima prin scris pe hartie, pe net, pe tapet, pe portativ, pe panza, cineva alege sa scrie pe pereti si telespectatorii ar trebui sa fie dati pe spate de atata... originalitate?
Poate ca, in reportajul de 1 Decembrie 2014, vom afla cum acelasi ins a progresat si, dupa ce a scris pe pereti, a inceput sa le si vorbeasca...