Incalzirea pe... lana
starea vremiiracire vremeavertizare meteolana merinoshaine calduroase
In aceasta primavara romaneasca, vremea a fost capricioasa, amintind de ce este proverbiala pentru aceasta trasatura. De la rece la cald si de la cald la rece, nu au fost decat cateva ore. La fel va fi vremea si in aceste zile.
Administratia Nationala de Meteorologie a emis o informare meteo de instabilitate atmosferica si racire accentuata a vremii, valabila de miercuri, orele 18.00, pana vineri, orele 21.00.
In aceasta perioada de timp, va ploua in cea mai mare parte a tarii, urmand ca, in zonele montane, sa fie precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare.
In sudul si in estul teritoriului, cantitatile de apa vor depasi, pe arii restranse, 20 de litri pe metru patrat, in 24 de ore.
In seara zilei de 9 aprilie si in noaptea de miercuri spre joi, ploile vor fi sub forma de aversa, se vor semnala descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului.
In acelasi timp, temperaturile vor scadea accentuat, mai ales in sudul, centrul si estul teritoriului, iar vremea va deveni rece pentru aceasta perioada.
Un mare castig al portabilitatii informatiei in tableta si smartphone este ca poti consulta starea, mersul vremii, timpul probabil sau cum vrea fiecare sa-i spuna.
Cu toate acestea, in zilele mentionate, vor fi persoane care, din nou, vor fi luate prin surprindere, care vor ramane "in maneca scurta" sau "in talie" si care vor blestema vremea si natura.
Ne miram nevoie mare ca educatia financiara este subtire precum bancnotele pe care multi nici nu stiu ce chipuri de personalitati sunt tiparite. Ce pretentii sa ai cand nici macar cu privire la vreme nu ne informam desi date sunt din abundenta.
In afara de asta, s-a creat obiceiul ca, oricand vine un val de frig, sa dam drumul la incalzire, indiferent sub ce forma ar fi ea, "pe lemne", "pe gaze", "pe curent".
Cu exceptia energiei electrice obtinuta din vant sau din celule fotovoltaice, celelalte resurse sunt neregenerabile sau greu regenarabile.
Copacul a crescut, a fost taiat, lemnul ars a degajat caldura, dar s-a facut cenusa. Pana va mai creste alt copac, vor trece zeci de ani.
Gazul metan, de oriunde ar veni el - colea de la rusi, de la americani, de la qatarezi sau din tot mai imputinatele rezerve interne - se va epuiza si el.
Exista, insa, si o incalzire din ce in ce mai putin exploatata: incalzirea... "pe haine". Nu este vorba sa porti "cojoaca" prin casa sau sa porti cinci randuri de haine. Asa cum au aparut materiale termoizolante pentru locuinte sau pompe de caldura sau centrale eoliene sau fotovoltaice din ce in ce mai eficiente, tot asa, exista si haine (inclusiv lenjerie intima) subtiri si usoare, dar care tin de cald si, in acelasi timp, lasa pielea sa respire.
Scaderile de temperatura de afara si din casa pot fi contracarate bazandu-ne in primul rand pe sistemul de termoreglare al fiecarui organism ajutat de imbracaminte adecvata.
Dincolo de mode si de design, ar trebui sa ne preocupe mai mult materialele care sa ne ajute sa nu uram vremea asa-zis rea.
Exista din ce in ce mai multe haine din lana fina merinos sau din combinatii ale acesteia cu alte materiale. De asemenea, unele combinatii de fibre sintetice se dovedesc mai usoare si mai calduroase decat lana.
Aparent, preturile acestora sunt ridicate, dar proportional sunt mult sub cat a ajuns sa coste gigacaloria (cu tot cu pierderile regiilor), metrul cub de lemne sau de gaz si barilul de petrol.
In afara de asta, spre deosebire de resursele de mai sus, corect intretinute, hainele din lana sau din materiale sintetice calduroase pot fi folosite multi ani de zile.