In Romania, pensia unui elvetian ar fi aur curat
chffranc elvetianaurpensiepensionariromaniamonede exotice
Astazi, 8 august, francul elvetian (CHF – Confoederatio Helvetica/ Confederation Helvetique Franc) a atins un nou maxim record fata de leul romanesc (si nu numai). Cotatia Bancii Nationale a Romaniei a fost de 3,9173 lei/CHF.
In urma cu mai bine de patru ani, pe 24 iulie 2007, BNR cota francul la numai 1,87 lei/CHF. La acea vreme, francul era o moneda atractiva in care sa te imprumuti.
Iar bancile nu mai pridideau in a avea oferte in asa-zise monede exotice. A considera francul elvetian moneda exotica echivaleaza cu a spune despre aur ca este o valoare exotica. Moneda exotica poate fi considerata cea a statului Botswana, nu francul elvetian.
Asadar, bancile spuneau ca francul elvetian era o moneda atractiva. Nu spuneau ca poate fi atractiva ca un cactus: flori frumoase, dar si tepi ascutiti. Iar tepii sau, mai bine zis, teapa a inceput sa se ascuta odata cu inceperea crizei economice mondiale, cand lumea s-a inghesuit sa cumpere CHF ca sa se protejeze.
Acum, cine s-a imprumutat in CHF fara a-si incasa veniturile in aceasta moneda are numai de pierdut, de suferit, asta daca nu s-a refinantat urgent in valuta in care este platit.
Exista si oameni care ar avea numai de castigat de pe urma aprecierii francului: elvetienii de rand (evident nu companiile lor care au numai de pierdut). Iar avantajul s-ar marca daca ar trai in alta tara decat Elvetia.
Ca aproape toate statele lumii, Elvetia are probleme cu pensiile, probleme generate de cresterea sperantei de viata. Cu cat sunt mai multi pensionari si mai putini angajati din contributiile carora se fie platite pensiile, cu atat mai rau si mai greu de platit pensiile.
Si in Elvetia, sau mai cu seama acolo, televiziunile fac anchete sociale. In reportaj, o batranica elvetianca are o pensie de 1.500 de franci, iar o salariata 3.000 de franci. La aproape 80 de ani, prima mai lucra. Nu facea cine stie ce: curatenie in blocul in care locuia.
Cu jumatate de norma pentru ca atat ii permiteau legea si varsta. Cu venitul in plus, abia reuseste sa-si duca decent zilele.
Salariata, o mama care isi crestea singura copilul, mai cauta un serviciu: de chelnerita. La cursul maxim calculat de BNR pentru un franc elvetian, pensia doamnei echivaleaza cu 5.876 de lei, iar salariul celei care isi mai cauta o slujba echivala cu 11.752 de lei.
Cine are asemenea pensii si salarii la noi? Nu prea multi. Daca s-ar muta aici, batranica si-ar putea inchiria apartamentul din Elvetia, si, chiar si fara chiria de acolo, si-ar permite sa plateasca lejer 250-300 de euro chirie la Bucuresti, iar cu restul de bani ar duce-o regeste si ar putea face economii pentru cand francul se va deprecia si ar trebui sa se intoarca acasa.
Din pacate, multi nu au puterea sau vointa de a bate drumul macar pana in Italia, Germania sau Cehia, daramite pana in Romania care, cu siguranta, pentru un elvetian chiar este o tara exotica.