In loc de ochi pentru ochi, film pentru film
romanians are coming13 shades of romanian13 nuante de romanromani marea britanie
Channel 4 a mai difuzat un episod din documentarul "The Romanians Are Coming". Din nou, televiziunile noastre s-au revoltat. Ce imagini in miscare au fost difuzate? Ca si data trecuta, cu niste compatrioti pe picior de plecare in Marea Britanie pentru a castiga mai bine.
Fata de cetateanul aratat in precedentul episod, care traia, in Romania, intr-un fel de ghetou, si nu pricepea/vorbea boaba de engleza, unul dintre noii protagonisti vorbeste binisor, incercand si niste figuri de stil.
Si el este departe de sanul lui Avraam si le explica realizatorilor britanici ca nu are apa curenta si ca intreaga comunitate sta foarte mult timp la coada la cele patru dusuri existente in "sat", la peste 200 de persoane. Deci, din nou, apar imagini ale unei realitati de netagaduit.
Din fericire, si televiziunile noastre arata si drumuri desfundate, si ghetouri, si gropi, spitale insalubre, strazi "dospind" de gunoaie, "aurolaci", caini fara stapan, oameni ai legii certati grav cu ea, cam tot nedoritul arsenal al realitatilor noastre.
In afara de asta, una dintre televiziunile noastre care a difuzat imagini extrase din noul episod a transmis, la scurt timp, promo la serialul romanesc de comedie care se bucura de mare trecere la publicul autohton, se pare ca inclusiv la guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
In noiembrie 2014, "Las Fierbinti" a fost cel mai urmarit, devansand doua productii turcesti. Productia a avut o medie de 902.000 de telespectatori pe minut, la nivel urban…
Cine il urmareste vede ca, in serial, sunt satirizate niste metehne, mentalitati si realitati romanesti. Nu este nimic defaimator si nimeni nu se supara, dimpotriva, se amuza. In schimb, cand altii filmeaza si aceasta parte de societate romaneasca, de ce sa ne indignam?
Din fericire, Anda Teglas, Dragos Teglas si Ana Turcanu, trei romani care locuiesc in Marea Britanie, si-au propus, sa realizeze si ei un documentar in care sa arate ca nu toti romanii care ajung in Albion provin din zone mizere si nu toti romanii care ajung in Albion fura sau spala parbrize.
Initiativa este buna, iar titlul filmului este si mai bun… Ca tot este la moda "Fifty Shades of Grey", realizatorii i-au zis "13 Shades of Romanian".
Potrivit realizatorilor, "13 Nuante de Roman" este "un documentar de 45 de minute, care prezinta, intr-o maniera obiectiva si cinematografica, povestile a 13 romani din Marea Britanie.
Firul narativ, construit prin ochii unui jurnalist britanic specializat in turism, Richard Green, va dezvalui felul in care romanii traiesc, muncesc si se integreaza in societatea si cultura britanica.
Filmul va aduce o imagine de ansamblu, obiectiva si completa a comunitatii romanesti de aici, fara sa puna accent pe cazuri izolate si stereotipii negative, asa cum a ales sa prezinte, de cele mai multe ori, presa britanica, in ultimii ani.
Filmul are o structura simpla, filmica, ce poarta audienta dintr-o poveste in alta prin intermediul naratorului, care va lua parte la multe dintre povestile ilustrate.
Din dorinta acestuia de a descoperi ce anume ne face romani, de ce am venit in Marea Britanie si cum traim odata ajunsi aici, se vor contura povesti variate din medii si paturi sociale diferite.
Fiecare personaj va fi prezentat in aproximativ 3 minute, in mediul in care traieste sau locuieste. Scopul principal al documentarului nostru este de a promova o imagine de ansamblu a romanilor din Marea Britanie intr-o maniera artistica si cinematografica. (…)
Titlul, ales special, este o trimitere la filmul de succes global intitulat 50 Shades of Grey. 13 este un exemplu clasic de superstitie, iar imaginea romanilor din Marea Britanie a fost bazata, de cele mai multe ori in ultimii ani, pe cazuri izolate si generalizari nefondate, pe stereotipii si superstitii.
Pentru prima oara, Marea Britanie va avea acces la un documentar de proportii, care speram sa aiba puterea de a schimba perceptia oamenilor de aici asupra romanilor de pretutindeni.
Noi credem ca romanii din diaspora duc reputatia tarii mai departe prin munca si felul lor de a convietui cu membrii fiecarei tari in care s-au mutat. In Marea Britanie, imaginea comunitatii romanesti a avut de suferit, in ultimii ani, din cauza faptului ca presa de aici a ales sa se axeze pe stereotipii negative. Avem oameni si realizari minunate pe care vrem sa le facem cunoscute publicului larg din intreaga Europa.
Avem exemple pozitive, din domenii diverse, care merita promovate. Suntem prezenti in toate paturile sociale si contribuim activ la societatea din Marea Britanie. Toate aceste lucruri si nu numai vor fi accentuate in documentarul 13 Nuante de Roman (…)".
Iata ca, in loc de proteste in fata sediului Channel 4, in loc de infierari proletare, raspunzi cu aceeasi moneda. De la ochi pentru ochi, care face lumea sa devina oarba (vorba lui Ghandi), se poate spune ca am facul saltul la film pentru film. Ce bine ar fi daca orice neintelegere s-ar putea rezolva atat de usor…
Mai ramane ca, peste multi ani probabil, sa fie produs si un documentar cu titlul "The Romanians Are Coming Home".