Hai sa mai dam mana cu mana!
ziua nationala a romanieihora uniricentenar unire
Este Ziua Nationala a Romaniei, ziua Marii Uniri. Suntem la numai doi ani distanta de centenarul reintregirii. Cei mai multi dintre noi "am prins" actuala configuratie a granitelor.
Insa, in mod evident, exceptand rapturile celui de-Al doilea razboi mondial, cu nici 100 de ani in urma, lucrurile si granitele nu stateau deloc asa.
Cum noi ne-am nascut intre actualele granite si asta ne-a aparut ca un fapt firesc, copiii si tinerii de 20-27 de ani pot calatori, acum, "numai cu buletinul", fara vize, si fara controale, odata intrati in "spatiul Schengen", de la Vama Veche, la Lisabona.
Poate ca multi dintre tineri si copii nu sunt cine stie ce interesati, astazi, de discursurile mai mult sau mai putin inspirate ale politicienilor sau de combinatiile culinare prilejuite de aceasta aniversare.
Dar cei mai tineri romani ar putea sa fie tentati cu un joc, cu un exercitiu de imaginatie. Imaginati-va, dragi tineri, ca traiti in anul 1913 si vreti sa ajungeti de la Vama Veche sau de la Bucuresti la Brasov.
Pentru asta, trebuia sa treceti granita si vama…
Acelasi lucru il patea si un iesean care, de pilda, voia sa ajunga la Cluj sau un valcean care avea treburi la Timisoara.
Iata, insa ca, de aproape 100 de ani, putem ajunge la Brasov, fara granite si fara vama. Din pacate, acum, disparitia vamilor si a frontierelor este suplinita de inexistenta infrastructurii rutiere si de existenta unei fragile infrastructuri feroviare.
In 1856, cu trei ani inaintea Micii Uniri de la 1859, Vasile Alecsandri publica "Hora Unirii", un manifest in versuri pentru ca, indiferent de locul in care s-au nascut, romanii sa-si dea mana.
Pana si versurile patriotice ale lui Alecsandri fac referire, pe langa "Amandoi suntem de-o mama/De-o faptura si de-o seama", pe langa "Eu ti-s frate, tu mi-esti frate/In noi doi un suflet bate!", la ceva cat se poate de concret, de palpabil, la unealta insasi a unei uniri: drumul.
"Vin' la Milcov cu grabire
Sa-l secam dintr-o sorbire,
Ca sa treaca drumul mare
Peste-a noastre vechi hotare."
Doamne ajuta ca acest "drum mare" sa capete, macar de centenarul Marii Uniri, chip de autostrada.
Pana atunci, ca suntem la Alba Iulia, Iasi, Bucuresti, Tulcea, Arad, Iasi; la Paris, Bruxelles, Honolulu, Washington DC sau Johannesburg, sa mai dam mana cu mana si sa ne aducem aminte de "Hora Unirii", care sa poata uni si niste drumuri de secol 21!