Habarnistii finantisti
investitiiactiunibursa de valori bucuresti
In recent desfasurata AGA a Erste Bank, Andreas Treichl, seful acestei banci austriece, a trebuit sa raspunda intrebarilor unor actionari enervati de faptul ca BCR este pe pierdere.
Bancherul a recunoscut ca, in cazul bancii romanesti, au fost facute si greseli, mai ales in ceea ce priveste alegerea unor lideri si le-a amintit suparatilor ca, acum 12 ani, la fel vociferau legat de preluarea de catre Erste a Ceska Sporitelna.
Bancherul a recunoscut ca, in criza actuala, bancile au responsabilitatea lor, iar, in ceea ce priveste viitorul, nimeni nu poate spune cand va reveni cresterea economica sustenabila, care va fi soarta euro, cum si daca va functiona uniunea bancara...
Ati mai auzit pe cineva care sa spuna ca... nu stie, in conditiile in care bancheri, fermieri, frizeri, soferi, someri cam toti stiu, au certitudini?
Asadar, un bancher reputat are inteligenta sa spuna ca nu stie. Nu-si iroseste nici timpul sau, nici pe al altora cu filosofice peroratii, cu promisiuni, cu asigurari, cu certitudini...
In schimb, in Romania, exista o specie de eterni statatori pe bara, de chibitzi, de carcotasi ai finantelor, rigurosi in critici precum dezordinea, coerenti ca mersul de betiv pe sarma si logici ca o contradictie-n termeni. Pentru ei nu exista "nu stiu".
Nu s-au mai intalnit cu indoiala, de cand "se ingana Precambrianul cu Cambrianul si se nasteau marile depozite carbonifere" - vorba unui antic text Divertis.
Vasta lor cultura generala - cam cat un centimetru patrat cultivat cu ceapa degerata - se... fundamenteaza pe dese si indelungi cautari pe Google.
Se pricep la tot si la toate, inclusiv la cum ar trebui administrati banii, desi, prin buzunarele lor, doina trece ca prin fluier.
Dar vor sa dea lectii de economie, de finante, de piata de capital. Au talentul sa scoata in evidenta ca romanii castiga prea putin ca sa investeasca, sa le spuna ca este prea riscant, de parca existenta insasi ar presupune altceva decat risc.
Insii astia nu au zarit o platforma de tranzactionare decat in filme, iar, acum cinci ani, cand Bursa de Valori Bucuresti isi suspenda, pentru scurt timp, activitatea, nu vedeau in asta o ocazie imensa de a intra-n piata, ci sfarsitul lumii.
Oricum, nici nu ar fi avut nici timp, nici bani, fiind probabil prea ocupati sa-si gaseasca un loc de munca stabil, iar, dupa ce au luat primul salariu, au dat navala sa investeasca in propriul tesut adipos, avand ca profit cresteri de glicemii...
Si cu toate acestea, vor sa ne spuna cum sta si cum va mai sta treaba cu banii, cu pensia, desi ei insisi isi exhiba problemele financiare! Este ca si cand un nutritionist care masoara 1,5 metri in inaltime si cantareste 120 de kilograme vrea sa te invete cum sa slabesti, iar un virgin sa devina medicul tau... sexolog.
Este ca si cand un proiectant de motor de Formula1 sau de Rolls Royce Trent s-ar lua dupa unul care de-abia a aflat cum arata angrenajul unei biciclete cu o singura viteza.
Cum ar fi ca un doctor in economie sau oricine pretinde ca se pricepe sa administreze bani sa moara de foame sau cum sa ajunga la pensie si de-abia sa-si duca zilele? Nu ar fi o contradictie in termeni?
Randurile acestea se adreseaza celor care, in loc sa-si planga mioritic de mila si prezentul si viitorul, vor sa-si rotunjeasca veniturile de care, evident, nu sunt multumiti.
Da, investitiile in actiuni sunt riscante si foarte riscante, dar existenta insasi este riscanta. Este alegerea fiecarui individ daca risca sau nu. Totul este sa cantareasca avantaje si dezavantaje si sa decida in cunostinta de cauza.