Fondul Proprietatea, intre agonia de 0,3950 lei si extazul de 0,6910 de lei
record fondul prorprietateaactiuni fpmaxime fpbvb
In urma cu doi ani, pe 9 august 2011, actiunile Fondului Proprietatea (FP) atingeau, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pretul minim de sedinta de 0,3950 de lei. Cam ca de obicei, pretul s-a scufundat din cauza... "sentimentului negativ", a pesimismului irational al pietelor.
Nici dupa lucruri concrete, dupa fapte, cum ar fi intrarea Hidroelectrica in insolventa, nici dupa disputele in justitie cu Ioana Sfaraiala, titlurile Fondului nu au mai coborat atat de jos.
In schimb, miercuri si joi, pe 7 si 8 august 2013, actiunile FP au ajuns la noi maxime succesive, dupa ce mai avusesera tentative, una chiar reusita, de a egala recordul precedent (0,6750 lei) atins chiar in timpul primei sedinte de tranzactionare la BVB, pe 25 ianuarie 2011.
Chiar daca, pe maximele de miercuri si joi, de 0,6810, respectiv 0,6910, au fost schimbate volume infime de actiuni, de numai 6.100 (in doua tranzactii) respectiv 9.700 (in trei tranzactii), tendinta de apreciere a fost clara, cea mai mare parte a volumelor fiind inregistrate la niveluri apropiate de maxime.
Iar cine a reusit sa cumpere pe minime si sa vanda, nu neaparat la 0,6910, dar la 0,6880 sau la 0,6900, a facut o afacere extraordinar de profitabila.
100.000 de actiuni ar fi costat, la minimum din 9 august 2011, numai 39.500 de lei, nici macar 10.000 de euro, iar, valorificate la 0,69 lei ar fi adus un profit brut de aproape 30.000 de lei, din care se scad impozitul de 16% (iar, daca ar fi fost dupa legislatia anterioara care facea diferenta logica intre speculatori si investitori pe termen lung s-ar fi aplicat un rezonabil 1%) si comisioanele intermediarului (aplicate si la cumparare si la vanzare), care sunt variabile in functie de fiecare societate de brokeraj si de cat de mare este contul clientului.
Oricum, cine a vandut actiunile pe minime probabil ca, acum, isi da cu pumnii in cap. De fapt, cine a vandut actiuni FP pe minimum "oficial"? Probabil ca multi dintre batraneii care le-au primit ca despagubire in contul proprietatiilor confiscate de comunisti si care nu au mai avut timp (la propriu) sa creada promisiunile de apreciere.
Este posibil sa mai fi vandut si unii dintre cei care au cumparat, pe mai nimic (posibil tot de la oameni in varsta), actiuni FP, inainte de listarea acestuia la BVB, si care, chiar si la minimum din 9 august 2011, tot au avut de castigat, daca le-au achizitionat cu 20-25-30 de bani.
Daca, acum doi ani, pe 9 august, investitorii aveau tendinta de a fi exagerat de pesimisti, acum, din pacate, se va manifesta tendinta inversa, de optimism intins ca un elastic.
Cu toate acestea, mai exista motive de crestere, FP mai avand de recuperat actiuni proprii si de asteptat trei listari foarte importante, Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica, la care Fondul este actionar semnificativ.
Cele trei companii de stat si listarile lor conteaza ca sarea-n bucate pentru... economia FP, intrucat valorile lor de piata, certificate de cererea si oferta de la BVB, vor da Fondului insusi o alta valoare, mai mult ca sigur una mai mare.
Prin urmare, orice amanare a listarilor, mai ales pentru anul viitor sau pentru pastele cailor, poate inversa tendinta de apreciere a actiunilor FP.
Dincolo de toate datele, este bine de avut tot timpul in minte ca actiunile FP si ale oricarui alt emitent nu vor creste la nesfarsit, dupa cum nu au scazut la nesfarsit.
Dincolo de banii castigati efectiv de investitori in aceste zile, FP aduce un castig cel putin la fel de important constand intr-o lectie de cum se poate trece de la o asa-zisa agonie la un asa-zis extaz.