Excedentul de suflet nu acopera deficitul bugetar
ioane petrescuharvardreducere casbasescuponta
Prin toamna anului trecut, prim-ministrul Victor Ponta o numea consiliera de stat pe Ioana Petrescu, cercetator afiliat la American Enterprise Institute si cadru universitar la Universitatea Maryland, doctorand al Universitatii Harvard.
Dupa 14 ani de absenta din Romania, domnisoara Ioana Petrescu isi redescoperea tara natala si, totodata, isi facea debutul in presa economica autohtona, publicand o intamplare, pentru domnia sa, inedita.
In ZF, Miss Petrescu spunea povestea cu adevarat induiosatoare a unei batranici de vreo 70-80 de ani care il implora, in genunchi si cu lacrimi in ochi, pe un tanar sa cumpere de la ea usturoi.
Asa descoperea cea care avea sa devina ministru de Finante ca calitatea vietii romanilor varstnici suna la fel de rau ca cele doua cacofonii intentionate din aceasta fraza.
Tot in articolul respectiv, Petrescu povestea ca sta toata ziua cu nasul in statistici despre venituri bugetare si, evident, le cita cu generozitate.
Articolul continea si un indemn: "Cumpara usturoiul, pentru ca esti om! Plateste impozitele, pentru ca esti cetatean si esti de doua ori om astfel!", domnia sa recomandandu-ne, deci, sa cumparam marfa nefiscalizata, in conditiile in care un fost ministru de Finante identificase tocmai in importurile de usturoi o mare sursa de evaziune fiscala.
Intr-un alt articol, Petrescu cita "Paying Taxes 2013", al PWC, care arata ca, in Romania, contribuabilii petrec, in medie, 216 ore pentru a pregati si a plati impozitele.
Intre timp, Ioana Petrescu insasi a devenit ministru al Finantelor. A scazut numarul de ore respectiv?
Acum, Guvernul vrea sa diminueze contributia CAS a angajatorului, iar presedintele tarii ar trebui sa promulge legea care cuprinde aceasta masura.
Fara a contesta nicio clipa faptul ca scaderea CAS este buna pentru firme, presedintele ii cheama la Cotroceni pe premier si pe ministrul Finantelor, explicandu-le ca nu vede sustenabilitatea reducerii.
Mai exact, cum si cu ce va fi umplut locul lasat gol de cele cinci procente. Fiind vorba de multe miliarde de lei din bugetul pe 2015, Traian Basescu a intrebat-o pe Ioana Petrescu de unde va lua banii ca sa compenseze golul.
Aceasta a raspuns ca "masura CAS este extraordinar de buna si pentru mediul de afaceri, si pentru angajatori. O sustin din tot sufletul".
Cum era si firesc, presedintele a lasat se se inteleaga ca are pretentii mai mari de la o doctoranda la Harvard, acolo unde si Nouriel Roubini si-a obtinut titlul.
Probabil ca domnisoara ministru este un bun teoretician, dar ca orice alta lege, si cea a bugetului nu se aplica pe roboti, ci pe oameni si firme care trebuie sa-l alimenteze.
De multe ori, in Romania sau aiurea, teoria este la ani lumina distanta de practica. Cat de bun este un general care le preda studentilor strategii, teorii, planuri de bataie, fara sa fi pus vreodata piciorul pe un front, fara sa fi vazut varsare de sange, morti si grav raniti si orase intregi distruse?
De asemenea, ce s-ar intampla daca un militar ar face planuri de bataie cu sufletul? Ar pati precum cavaleria poloneza care... ataca tancurile germane.
Asa cum a dovedit-o si in articolul cu usturoiul, domnisoara ministru este fire sensibila, inclinata mai degraba spre umanism. S-ar putea spune ca are... excedent de suflet bun. Din pacate, in finante, oricat de mare ar fi sufletul unui ministru, nu poate umple golul din buget, nici macar pe cel al greu indatoratelor State Unite ale Americii.