Euro, pentru unii ciuma, pentru altii... speculatie
maxim eurocurs eurocurs leude ce creste eurodepreciere leu
Luna lui cuptor este fierbinte, nu mai din cauza temperaturilor, ci si din cauza maximelor din ce in ce mai incinse atinse de euro in raport cu leul romanesc. Nici nu mai stim al catelea maxim este si nici daca este ultimul.
Dar, cand reclamele de tranzactionare pentru piata forex ne tot spun (jignind cumva unele profesii) ca o coafeza nu-s cati euro "a adus acasa", toata lumea isi da cu parerea si are pretentii de prognoze stiintifice, de parca finantele, economia ar fi stiinte exacte, in conditiile in care si teorii din istorie, fizica si matematica pot fi rasturnate.
Cum bine zicea Bogdan Balthazar, cam fiecare analist al unei banci are tendinta de a face prognoze in functie de interesele institutiei pe care o reprezinta, daca aceasta este "short" sau "long" pe o moneda, dar, desigur, bancile nu recunosc asta vreodata.
Singurii oameni extrem de credibili cand isi spun parerea – caci, cam asa "se lucreaza" – despre evolutia sau involutia cursului de schimb sunt cei care spun ca nu stiu.
Cert este ca, luni dimineata, pe pietele internationale, euro se tranzactioneaza la minimul ultimilor doi ani fata de dolar.
Motivele sunt, cica, declaratia Angelei Merkel cum ca nu a devenit mai permisiva in ceea ce priveste necesitatea unor mecanisme riguroase de control, inainte de realizarea uniunii bancare.
La Bucuresti, Banca Nationala a anuntat, cam cu trei minute intarziere fata de orele 13:00, un curs de 4,5571 lei pentru un euro, si de 3,7399 lei, pentru dolarul american, adica noi maxime ale celor doua monede fata de leu.
De ce se apreciaza cele doua monede sau de ce se depreciaza leul? Cum este posibil ca euro si dolarul sa creasca, in conditiile in care ambele reprezinta economii in criza si state datoare vandute, fapt care si genereaza o atat de mare ingrijorare?
Sta economia romaneasca mult mai rau decat acum o luna sau decat la inceputul anului, incat moneda nationala sa se deprecieze in fiecare zi? A, sunt conflicte, instabilitate politica? Belgia nu a avut guvern vreo doi ani si asta nu a dus la devalorizarea euro. Lira sterlina s-a depreciat, cand au avut loc, la Londra, miscarile de strada si jafurile?
Atunci, de unde atata apreciere, de unde atata tarie pentru dolar, cand, dincolo de Atlantic, tiparnita se invarteste in ritmul acumularii uriasei datorii, SUA nemaistiind cat dintr-un dolar cheltuit de administratie este imprumutat si cat este produs de economie.
La fel si in cazul euro, cum sa se aprecieze moneda unei economii care nici macar nu poate fi privita in ansamblu, ca un tot, cum este cea a SUA si care este plina de state care cer si mai si primesc ajutoare de sute de miliarde de... euro. De unde vin si acesti euro? Nu tot dintr-o tiparnita pe care unii o vor invartindu-se din ce in ce mai repede, pe model american?
Prin urmare, ca si in cazul actiunilor, al aurului, al pietei imobiliare, si in cazul monedelor, se poate vorbi despre o bula speculativa. Niste baieti - cat de destepti ramane de vazut - acumuleaza euro si dolari. Ce vor face cu ei la prima tendinta de schimbare a directiei pendulului?