Editorial Alexandra Stanescu: Tenis si viata, viata si tenis
tenisviataaustralian opencristian topescu
In aceste zile, in Australia este... Australian Open. Participantii vechi si cei noi considera ca acest turneu de tenis este poate cel mai bine organizat dintre toate.
Zic si ei "poate" mai mult ca sa nu-i jigneasca pe francezi, britanici si americani. Caci australienii sunt extrem de amabili, joviali, sportivi (nu numai in sensul ca sunt actori in foarte multe discipline) si ingeniosi.
Desi in tara lor cat continentul nu prea ploua (inundatiile din acest an au fost o exceptie), ei s-au grabit sa acopere sau, mai bine zis, sa faca in asa fel incat arenele principale de tenis sa poata fi acoperite in cateva secunde, cam tot atat cat ii ia unui “top” de automobil sa-si adaposteasca pasagerii.
Asadar, e bine de tot la Australian Open. Nu si pentru jucatorii de tenis si jucatoarele din Romania.
Dar bine ca macar avem comentatori. Sigur, nu sunt ei Cristian Topescu, dar se vede/aude ca sunt pasionati si cunoscatori intr-ale tenisului. Dar, fiindca tot veni vorba, Cristian Topescu locuieste intr-un apartament cu trei camere. Dupa cum se si vede in tot ceea ce face (inclusiv din inconfundabila voce), domnul Topescu este modest. Important este ca o mare parte din spatiul locuitei sale este alocat colectiilor de ziare (multe datand din anii ’60!), din care face taieturi care crede ca ii pot fi de folos, la care adauga si niste adnotari.
Din teancul de ziare, domnia sa isi face documentarea, pe stil vechi, nu (de) pe internet. Bine, rau, rapid, util sau nu, important este rezultatul. Care aduce cu o partida frumoasa de tenis, ca un meci intre Sampras si Agassi…
In schimb, se vede ca mai tinerii si nu chiar asa de tinerii confrati ai domnului Topescu sunt trecuti prin terenurile de tenis, dar nu si prin viata. Asa se face ca, asigurand comentariul unei impresionante partide de tenis feminin, cu multe rasturnari de situatie/scor, comentatorul tocmai asta spunea ca admira la tenis: ca acum esti in culmea extazului si, peste numai cateva minute, te gasesti in agonie. Nu, nu in tenis, ci in viata in general. Iar frumusetea tenisului tocmai in asta consta: seamana foarte mult cu viata insasi. In tenis, nu se umbla cu jumatati de masura. In tenis pierzi sau castigi, exact ca in viata…
Oricat de frumos ai… juca, oricate faze memorabile ai crea, oricat te-ai zbate si te-ai agita, in cele din urma scorul conteaza! Scorul este adevarul adevarat, cel care certifica, cel care face cat se poate de concreta (inclusiv ca premii in bani si contracte) o infrangere sau o victorie...