Dreptul omului sa fie egal cu dreptul robotului
elon muskbill gatesimpozitare robotilocuri de munca
La World Government Summit din Dubai, Elon Musk punea in vedere pamantenilor ca, intr-un viitor nu prea indepartat, isi pot lua gandul de la viata pe Terra, daca nu isi vor altoi genele cu cele ale... masinariilor.
Potrivit patronului Tesla, pentru ca oamenii sa nu ajunga ca niste legume, intr-un viitor dominat de inteligenta artificiala, ei trebuie sa devina cyborgi. Te faci cyborg sau mori.
Miliardarul de 45 de ani a pus in vedere ca inteligenta artificiala este tot mai sofisticata si intrucat, in curand, vor fi tot mai putine munci pe care un robot sa nu le poata face mai bine decat un om, va genera somaj masiv.
Musk este de parere ca inteligenta artificiala ar putea eradica umanitatea, mai repede decat am putea crede, asa ca, daca oamenii vor sa continue sa adauge valoare economiei, trebuie sa-si sporeasca abilitatile printr-o "simbioza a inteligentei umane cu cea artificiala".
Daca oamenii nu vor reusi sa faca acest lucru, vor deveni un fel de animale de companie ale inteligentei artificiale.
Exista, insa, si modalitati de a tempera avantul pe care l-au luat masinariile.
Cea mai la indemana este propusa de co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, care, la scurt timp dupa ce Musk dadea glas sumbrelor sale previziuni, enunta o idee pe cat de simpla, pe atat de eficienta.
Gates a explicat ca, daca un om presteaza o munca de 50.000 de dolari, intr-o fabrica, venitul asta este impozitat, iar, daca aceeasi treaba este facuta de un robot, ar fi normal ca si masina sa fie impozitata la fel.
Cum era de asteptat, Gates nu contesta beneficiile aduse de roboti, care le permit oamenilor sa se orienteze spre domenii unde, cel putin deocamdata, sunt de neinlocuit, cum ar fi invatamantul si asistenta sociala, iar venituri pentru aceste domenii se pot obtine chiar din impozitarea robotilor.
Ideea a aparut si pe "batranul continent", unde un om politic francez propune, dupa modelul finlandez, un venit minim garantat de 750 de euro pe luna, menit sa reduca saracia si presiunea sociala cauzata de imputinarea locurilor de munca din cauza automatizarilor.
Costurile programului social ar urma sa fie acoperite din taxarea robotilor industriali care ne "fura" joburile.
In schimb, Parlamemtul European a respins, recent, o propunere privind introducerea unei taxe pentru companiile care folosesc roboti in locul oamenilor.
Totusi, institutia a adoptat o rezolutie, prin care solicita Comisiei Europene o propunere legislativa care sa reglementeze utilizarea robotilor in Uniunea Europeana.
Una dintre variante este acordarea, pentru robotii autonomi, a statutului de... persoana electronica, cu drepturi si obligatii specifice.
Pe scurt, dreptul omului ar trebui sa fie egal cu cel al robotului, iar, daca omul vrea sa concureze cu succes masinaria, atunci, in primul rand, trebuie sa imprumute cat mai mult din precizia si din rigoarea acesteia.
Sursa foto: digitaltrends.com