Desteapta-te, romane! Si tu, Marcele!
desteapta-teromanemarcel pavelimntraiandecebalmusatescu
O pagina de web care contine nume proprii se bucura de 23 de milioane de vizualizari, adica mult peste populatia Romaniei, asa cum se va vedea si dupa anuntatul referendum.
Daca, acum ceva vreme, parintii alegeau numele copilului in functie de o semnificatie personala, acum, parintii se inspira din numele vedetelor si ale progeniturilor acestora sau chiar din numele unor companii celebre.
Asa se face ca pe unii copii ii cheama Apple, Bronx, Morrocan, Bandit, Mars, Zeppelin, Puma, Shiloh sau Seven, iar, pe la noi, apar Milion, Mercedesa, BMW si cate si mai cate.
Unii oameni inca se mai numesc Adolf, Iosif, Nicolae, Fidel, asta chiar daca prenumele acestea au fost purtate de Hitler, Stalin, Ceausescu si mai este purtat de Castro.
Desigur, poate ca, imediat dupa Al doilea razboi mondial, nu multi germani si-au mai botezet copiii Adolf, dar, incet-incet, si-au dat seama ca nu numele determina personalitatea viitorului om, ci niste increngaturi genetice, mediul in care traieste, educatia pe care (nu) o primeste, prietenii pe care (nu) si-i face.
Asadar, civilizati si inteligenti, nemtii si-au botezat copiii cum au vrut ei, fara a mai tine seama ca gestul poate fi… intrepretat politic. Tot nemtii nu au nicio apasare cand vine vorba de Mengele, nume care suna crunt in urechile umanitatii, din cauza asa-zisului medic.
Dar asta nu inseamna ca arunca cineva cu pietre de fiecare data cand vede ca trece un tractor marca Mengele. Coincidenta de nume, nimic mai mult. Ce sa interpretezi politic?
Urcand un pic de la roata de tractor, poporul roman s-a format din – cum suna cliseul – contopirea romanilor cu dacii sau invers. Cum ar veni, suntem descendentii Romei, mai exact avem, deopotriva, ca stramosi pe imparatul roman Traian si pe regele dac Decebal.
In geniala "Titanic vals", Tudor Musatescu face o interpretare... politica, desigur, botezand unele personaje Dacia, Traian, Decebal, ba chiar Sarmisegetuza.
Din pacate, domnul Marcel Pavel nu cunoaste decat un singur nume de Traian si ii este frica sa-l rosteasca, pentru ca se poate interpreta politic.
Marcel n-a auzit nici de imparatul columnat, al carui nume i-a inspirat si pe Tudor Musatescu sa-si numeasca personajele, si pe parintii lui Vuia, si pe cei ai poetului Cosovei si pe cei ai fostului ministru… Decebal Remes, pe cei ai actualului Igas si chiar si pe cei ai lui Basescu.
Daca nivelul de cunostiinte al domnului Marcel Pavel s-ar ridica la inaltimea octavelor pe care poate sa le ia, probabil ca ar fi membru corespondent al Academiei. Asa, zici ca a dat bacul la muzica si l-a picat.