Descriere apoasa a circuitului bucuriei in natura
zapadaprecipitatiireporteriprompteristeenergie electrica
Reporteritele ciufulite de viscol, duduile cu pupilele saltandu-le in ritm de prompter si tabloidele ne spun ca, in tot raul inzapezirii, cineva indrazneste sa se mai si bucure: agricultorii.
Asta pentru ca ninsorile, deci precipitatiile, deci apa au venit dupa multe luni in care pamantul era mai deshidratat (tocmai pentru ca nu a fost des hidratat) decat Novak Djokovic si Rafael Nadal la un loc dupa finala Australian Open.
Prin urmare, agricultorii se bucura, intrucat ninsorile indeplinesc o conditie necesara pentru un an agricol bun. Dar inginerii, profesorii, coafezele, soferii, strungarii, chelnerii, motostivuitoristii, presedintele tarii, presedintele de bloc si reporterii nu au motive de bucurie?
Lor probabil le cad painea, laptele, cerealele de dimineata, iaurtul si halcile de carne din cer, ca-n slabul si, in acelasi timp, hipercaloricul film de animatie "Sta sa ploua cu chiftele".
Stii, tu, donsoara reporterita, cand anunti cresteri de preturi la paine si la produse de panificatie? Ei, si de acolo se trage, de la supararea agricultorilor ca nu ploua cat trebuie sau ca ploua prea mult.
Acum, cand le-ai remarcat tu bucuria, s-ar putea sa nu mai anunti alte cresteri de preturi, cel putin nu legate de faptul ca recolta a fost saraca.
Ai auzit, ‘mneata, expresia "a rasarit ca ciupercile dupa ploaie"? Ei bine, afla ca nu numai ciupercile rasar dupa ploaie, gratie acesteia, ci... practic... totul!
Asadar, nu numai agricultorii, ci si tu si toti cei care cred ca painea creste in rafturile de la mall, dimpreuna cu toate celelalte produse alimentare sau nealimentare ar trebui sa topaie de bucurie ca mai exista un circuit al apei in natura.
Nimic nu este posibil fara ploaie, nici macar tutunul cu care te otravesti sub forma de tigarete, chipurile, ca sa nu te ingrasi sau ca sa rezisti la stres. Pe urma, ghici ce? Cu ce sunt puse in unda "live-urile" tale marete? Cu un consum foarte mare de energie electrica.
Datorita aceleiasi energii, putem sa-ti vedem "pe sticla" sau pe ecran de calculator, relatarile mai mult sau mai putin inspirate. Cea mai ieftina energie este cea produsa de hidrocentrale. Hidro, de la apa, cica. Deci, nu e apa, nu este zapada, nu este nici energie electrica ieftina.
Ci una scumpa si poluanta, provenind de la termocentrale si una si mai scumpa si mult mai periculoasa provenind din exploatarea atomului. Asadar, cine ziceai ca tre' sa se bucure de precipitatii?