Deschide punga, crestine, si poate si sufletul!
craciun fericitsarbatoricomert craciunconsum craciun
La inceputul "lunii cadourilor", Institutul National de Statistica publica datele la noua luni din 2017, potrivit carora, cheltuielile gospodariilor au contribuit cel mai mult, mai exact cu 6,1%, la cresterea economica, iar consumul final s-a majorat cu 9,7%.
In acelasi... spirit, nu este de mirare ca, la sfarsit de an, aceasta contributie si consumul, in general, sa creasca si mai mult.
Veti fi observat ca, in fiecare an, ceea ce se cheama... preajma a Craciunului se largeste tot mai mult, ajungand tot mai aproape de luna noiembrie sau intrand, practic, in cea de-a unsprezecea luna.
Cumva este normal ca orice comerciant sa vrea sa aplice... complicatul vers "Doar o data e Craciunul" pe toate filele calendarului.
De sarbatorile hibernale, cifrele de afaceri cresc, firmele au de platit prime, "al treisprezecelea salariu", au de organizat petreceri de Craciun, de oferit cadouri copiilor angajatilor sau angajatilor, mai ales ca nu se stie exact daca, de la 1 ianuarie 2018, dupa trecerea platii contributiilor sociale de la angajator la angajat ce salarii se vor mai plati.
Prin urmare, este firesc sa vrea sa castige mai mult pentru a avea de unde cheltui mai mult pentru motivarea celor care au ales sa mai munceasca in tara.
Americanii, mai exact cercetatorii de le Universitatea din California, au analizat, pe un grup de 752 de barbati si 767 de femei, ce impact are venitul fiecaruia asupra modului in care este resimtita fericirea.
Studiul a comparat starea financiara a participantilor cu frecventa cu care traiau amuzamentul, veneratia, compasiunea, multumirea, entuziasmul, dragostea si mandria.
Studiu sugereaza ca, in timp ce persoanele bogate tind sa traiasca sentimente pozitive de pe urma propriilor realizari si a statutului personal, pentru cei cu venituri scazute, fericirea vine din locuri mai profunde.
''Bogatia nu garanteaza fericirea unei persoane, insa poate influenta predispozitia sa catre experimentarea unor forme diferite ale acesteia”, a declarat autorul principal al studiului, Paul Piff.
Oricum ar fi, sa incercam a impaca deja incetatenitele datini comerciale cu spiritul acestor sarbatori, sa incercam, vorba Sfantului Paisie Aghioritul, sa ne rugam ca si cum toate tin de Dumnezeu si sa ne straduim ca si cand toate ar tine de noi...
Daca, de Craciun, deschidem usa si punga, poate ne facem timp sa ne mai deschidem si sufletele. Sa aveti un Craciun fericit!