Decat sa iPad, mai bine sa ai pedale
nou ipadipad romaniabicicletebicicletabeneficii bicicleta
Din fericire, in Romania, Apple are fani, nu fanatici care sa stea cu saptamanile in fata unui magazin pentru a fi primii care dau multi bani pe produse foarte usor substituibile cu altele, ba chiar mai bune decat cele cu marul pe ele.
N-a fost omor la primul iPhone, ci cativa tineri civilizati care au gasit de cuviinta sa-si petreaca inceputul noptii in fata si, ulterior, in interiorul magazinului Orange de pe Calea Victoriei.
De la primul iPhone si pana la modelul 4S, vanzarile, alea cate or fi fost, s-au facut in liniste. Cert este ca, daca te duci acum in magazinele care vand iPhone, chiar daca produsul este expus separat, a intrat in bananul cotidian si, oricum, la noi, nimeni nu s-a batut pe el.
La fel si in cazul iPad. Prima varianta a suscitat un mare interes. La a doua, s-a mai diminuat, iar, la a treia, ramane de vazut. Cert este ca aceasta este disponibila, de astazi, de la preturi incepand de la 2.220 de lei si pana la 3.670 de lei.
Daca spui cuiva ca ai dat 3.670 de lei (sau chiar mult mai mult) pe o bicicleta, te va intreba – cu sprancenele atingand primele fire din freza – "da' ce stie, draga, sa faca de banii astia?"
Da’ iPad-ul ce stie sa faca de banii astia? Diverse, dar nu este vreun computer extraterestru. Tot tintuit undeva – ca este fotoliu, canapea, pat, scaun de metrou sau banca in parc (macar de-ar fi asta) - te tine. Tot cu ochii lipiti de ecran vei fi. Numai accelerometrul tabletei se va misca, tu mai putin, mai din… poignee.
Dar, deh, draga, cica e... "icon", e "must have", sa vada prietenii, vecinii, cum iti mangai gadgetelul cu degetelul, cum il tii in mana, de parca ar fi vreun trofeu, ca asta a si reusit marketingul Apple sa te faca sa crezi.
A propos de ecrane tactile, o companie finlandeza a inventat un ecran tactil care transmite buricelor degetelor senzatia data de textura obiectelor pe care le atingi, virtual, pe ecran.
Adica, daca pe ecran iti apare Sahara sau o plaja, cand vei atinge ecranul, vei simti... nisip. Daca ai o poza cu animalutele de companie, cand vei atinge poza, vei simti blanita animalutului. Are noul iPad ecran d'asta? N-are. Si, chiar daca ar avea, oricum, acele senzatii sunt niste surogate, realizate pe baza unor stimuli electrici meniti sa pacaleasca creierul.
In schimb, o bicicleta buna iti da niste senzatii cat se poate de veritabile, cand mangaie asfaltul. Sigur, in Bucuresti, pistele pentru biciclisti sunt, inca, niste glume pentru ca pe ele sunt puse chioscuri, terase, statii de autobuz, automobile sau sunt puse in zone cu intens trafic pietonal, astfel incat biciclistii sunt incurcati de pietoni si invers.
In ciuda acestui fapt, in zonele fara aceste impedimente, deplasarea cu o bicicleta buna – usoara, agila, cu angrenaje imbinate si unse perfect – este o incantare si o metoda foarte buna de a face miscare.
Decat sa ai pad si sa ruginesti si in timpul liber in fata unui calculator, fie el tableta de 3.700 de lei, mai bine sa ai pedale veritabile pe care sa apesi si sa simti ca te misti, ca traiesti. S'am incalecat pe-o sa, si v-am spus povestea asa...