De la Nistru pan' la Tisa, si Dracula plansu-mi-s-a
draculacircuit dracularomaniaalin burceaturisti straini
Multi dintre strainii care aud de Romania ii asociaza numele cu alte substantive proprii, mai cu seama Nadia Comanenci, Gheorghe Hagi, Ilie Nastase si, mai nou, Simona Halep.
Exista si o categorie pentru care Romania echivaleaza cu Brancusi, Darclee, Gheorghiu, Nicolesco, Ionesco, Cioran, Coanda, Vlaicu, Vuia.
Dar, mai mult ca sigur, ambele categorii au si un nume pe care-l stiu ca pe un cal breaz, ca pe un loc comun: Dracula, personaj facut celebru de romanul omonim al lui Bram Stoker si de puzderia de filme inspirate de carte.
Lucrul acesta l-a stiut foarte bine un fost ministru al Turismului, care voia sa construiasca Dracula Park.
Chiar daca, de acest proiect s-a ales praful, patronii agentiilor de turism de la noi sunt convinsi, pe buna dreptate, ca personajul lui Stoker vinde si poate sa vanda si mai mult si mai bine.
Asa se face ca, la targul international de turism de la Londra, Alin Burcea, patronul agentiei Paralela 45, a spus ca ar vrea sa organizeze, in parteneriat cu o agentie britanica, un circuit Dracula.
Circuitul ar beneficia de promovare nu numai in Marea Britanie, ci si in Statele Unite ale Americii, in Asia si chiar in tarile arabe.
Potrivit lui Burcea, Dracula este cunoscut in toata lumea si, daca mitul sau ar fi exploatat, ar putea aduce sute de mii de turisti, pe cand despre Eminescu nu prea a auzit nimeni, in strainatate.
"Daca vorbesti, in schimb, de Eminescu, pe care noi il consideram unul dintre marii poeti ai lumii, n-a auzit nimeni si e cunoscut, in afara tarii, doar la Chisinau", a spus Burcea, citat de Mediafax.
El crede ca, daca va fi exploatat eficient, Dracula poate aduce in Romania sute de mii de turisti straini. Doamne ajuta! Asa sa fie!
Dracula este un mit, pe cand Eminescu, poetul national, a trait, a fost pe meleagurile astea in carne si oase, a scris, a creat, are casa memoriala, statui, busturi.
Chipul sau a fost tiparit, imediat dupa 1989, pe bancnota de hartie de 1.000 de lei, chipul sau este tiparit, acum, pe banconta de polimer de 500 de lei, mormantul sau este vizitabil la Cimitirul Bellu.
Cu toate acestea, Eminescu nu este si nu va fi un... produs atat de faimos precum Dracula, in primul rand din cauza marii iubiri a poetului, insasi limba romana, care nu este una de circulatie universala, cum sunt italiana lui Dante, germana lui Goethe, franceza lui Baudelaire si engleza lui Shakespeare, Byron si chiar a irlandezului Bram Stoker.
Eminescu este un poet universal al unei limbi neuniversale (in ciuda incredibilelor traduceri in engleza, realizate de Corneliu M. Popescu), pe cand Dracula este o plasmuire scrisa si, ulterior ecranizata, intr-o limba devenita universala, o plasmuire localizata in Transilvania si asociata cu domnitorul Vlad Tepes.
Intre Eminescu si Dracula este o diferenta ca de la Beethoven la "compozitorii" de manele.
In lumea si in tara in care analfabetismul se insinueaza precum cancerul, in care poezia a ajuns relicva, posibilitatea unui… circuit Eminescu i-ar face sa zambeasca pana si pe studentii la Litere.
In schimb, evident ca povestile tenebroase, digerabile ca apa chioara, miturile, superstitiile (se) vand si, in consecinta, un circuit Dracula va prinde la turistii straini cum s-au prins coltii vampirului de jugulara poetului in alaturarile de mai sus.
Ramane, insa eterna problema a etern fascinantei Romanii: infrastructura rutiera, ramasa cam la nivelul cand avocatul Jonathan Harker venea in Transilvania pentru a-l vizita pe contele Dracula.
Chiar daca turistii vor ateriza la Bucuresti, Constanta, Cluj, Targu Mures, Craiova, tot tre' sa-i urci in niste autocare. Sau poate ca si drumurile de groaza fac parte din farmecul povestii si al circuitului.