De ce sunt atractive actiunile unei piete de capital
listare bursa moscovalistare bvbactiuni bvbborker cluj
Pe 15 februarie, Bursa de la Moscova urmeaza sa fie listata la... Bursa de la Moscova. Societatea care gestioneaza piata de capital moscovita este evaluata la 4-4,6 miliarde de dolari.
In cadrul ofertei publice initiale se urmareste atragerea a 500 de milioane de dolari, la un pret pe actiune de 55-63 de ruble.
Chiar la pretul minim, bursa moscovita s-ar putea lauda cu o capitalizare comparabila cu cea a suratelor sale din Londra sau cu Nasdaq OMX din SUA, dar ar ramane cam departe de cele 11 miliarde de dolari cat are Deutsche Borse, cea mai valoroasa piata, in functie de capitalizare.
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este cu trei ani inaintea celei de la Moscova. In sensul ca s-a listat in 2010 pe propria platforma. Iar acest demers a fost si el anevoios cam ca toate listarile din Romania.
Asadar actiunile BVB au ajuns tranzactionabile la... BVB de-abia in 2010, la 15 ani de la reinfiintarea sa, intr-un an dificil pentru piata de capital, dupa cresterile spectaculoase inregistrate pana atunci.
De ce sunt atractive actiunile societatii care opereaza piata de capital, ale bursei in sine? Pentru ca orice tranzactie facuta se reflecta si in buzunarele bursei. Nu conteaza ca piata se misca ascendent sau descendent. Important este sa fie tranzactii, activitate, lichiditate.
Cam singura data cand bursa nu are de castigat este atunci cand lucrurile stagneaza. Piata de capital este ca oricare alta piata. Ideal ar fi ca, la piata, sa gasesti numai legume si fructe netratate, 100% sanatoase.
Numai ca nicio piata nu este ideala. Asa ca exista si multe rosii fara gust, pepeni prea copti, banane lovite, cirese supraevaluate aduse din Brazilia, pere insipide din Peru sau leustean de la margine de Bucuresti.
Cat timp exista vanzatori si cumparatori pentru toate acestea, cine detine piata respectiva, cine are grija ca tranzactiile sa continue, chiar daca preturile scad sau cresc are de profitat.
In ceea ce priveste BVB, in aceste prime doua luni de tranzactionare intensa fata de stagnarea de asta-vara, a avut de castigat, iar perspectivele sunt optimiste ca urmare a promiselor listari ale altor mari companii de stat.
Nuclearelectrica ar trebui listata la sfarsitul acestui trimestru, inca 15% din actiunile Transgaz ar trebui sa soseasca in aprilie, iar pachetele de cate 15% din actiunile Complexului Energetic Oltenia, respectiv Romgaz ar trebui sa ajunga pe BVB, pana la sfarsitul lunii octombrie.
Tocmai de aceea, SSIF Broker Cluj Napoca si-a schimbat recomandarea de la "pastreaza", la "cumpara", pentru actiunile emise de BVB.
Pretul tinta dat de Broker este de 27,67 de lei pe actiune, realizabil avand in vedere ca actiunile BVB s-au tranzactionat si la 45 de lei, iar maximum ultimelor 52 de saptamani a fost de 36 de lei, iar minimum a fost de 19,5 lei.
In schimb, in ultimele sedinte, actiunile BVB se invartesc in jurul unui pret de 21-22 de lei.
De asemenea, potrivit Broker Cluj, actiunea BVB este subevaluata din punct de vedere al raportului dintre pretul de piata si profitabilitatea companiei.
PER (price earning ratio) este 16, mai mic decat media de 20,4 a companiilor bursiere, cu care BVB a fost comparata.
In acelasi timp, BVB este usor supraevaluata din punctul de vedere al raportului dintre pretul actiunii si vanzarile companiei impartite la numarul de actiuni.
Valoarea indicatorului este 9, fata de media de 8,6 a burselor cu care este comparata. Broker Cluj a estimat o rata anuala de profit de 59% din venituri pentru perioada 2013 - 2030 si o rata de crestere pe termen lung a profitului de 3%.
Actiunile BVB ar urma sa mentina o rata a discount-ului de peste 14% a pretului de piata fata de valoarea estimata a companiei.
Prin urmare, participarea nu numai la BVB, ci la orice operator de piata ar trebui sa tenteze investitorii. Totul este ca piata sa se miste intr-un sens sau altul.