De ce sa ne dam cu capul de pragul de sus la SIF?
prag bvbeliminare prag sifmircea ursacheasf
O declaratie facuta, saptamana trecuta, de Mircea Ursache, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) responsabil cu piata de capital a inverzit preturile actiunilor emise de insasi Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si pe cele ale celor cinci societati de investitii financiare (SIF).
ASF urmeaza sa discute pragul de drepturi de vot la BVB si va propune legislativului majorarea acestuia de la 5%, la 33% din actiuni, precum si modificari in statutul celor cinci SIF care sa permita cumpararea de actiuni intre ele, precum si derularea unor campanii de rascumparare.
In prezent, desi poate detine mai mult de 5% din BVB, niciun actionar nu poate avea mai mult de 5% din drepturile de vot, fapt care a tinut banii marilor investitori departe de titlurile operatorului pietei de capital din Romania.
In ceea ce priveste pragul la SIF, la inceputul anului trecut, presedintele Traian Basescu semna decretul de promulgare a modificarilor aduse Legii pietei de capital, prin care pragul de detinere la SIF crestea de la 1% la 5% din actiuni.
Modificarea a fost reusita, in Parlament, dupa dezbateri aprinse, in urma carora, cu chiu cu vai, sustinatorii pastrarii pragului, menit sa apere cele cinci SIF de preluari ostile, au fost de acord cu modificarea pragului, desi, initial, proiectul de lege propunea eliminarea oricarei restrictii de detinere.
Initial, nu au fost astfel de restrictii, primul prag la SIF fiind stabilit, in 2007, la nivelul de 0,1% din actiuni. Noua ani mai tarziu, pragul a fost majorat de zece ori, la 1%.
Acum, Mircea Ursache aminteste ca, in niciun stat european, nu sunt prevazute praguri la burse, o atare masura fiind, in opinia sa, o ingradire a dreptului de proprietate, fapt inadmisibil pentru un stat european.
Oficialul crede ca bursa noastra este dominata de interese care o pastreaza la nivelul de piata de frontiera si a aratat ca, atat timp cat vor fi mentinute reglementari stufoase, "pe care nici angajatii ASF nu reusesc sa le dovedeasca, nu va putea depasi acest statut".
In conditiile in care exista aproape noua milioane de persoane fizice care detin mai multe sau mai putine actiuni la SIF, este contraproductiv ca aceste societati sa aiba statute care prevad un cvorum AGA de 80%.
De aceea, ASF ar vrea reducerea cvorumului la 25-20% din numarul de actiuni.
Asadar, in urma programului de privatizare in masa, teoretic, mai au actiuni multe milioane de romani. Cate dintre aceste milioane mai stiu ca au actiuni? Cati dintre ei, in toti acesti ani in care au avut calitatea de actionari, au fost interesati sa-si sporeasca detinerile, in limitele pragului legal, tocmai pentru a intelege ceva din ele?
Este bine ca statul incearca - asa cum rar o face - prin mentinerea pragului de detinere sa-i protejeze pe cetatenii sai, pe micii investitori.
Numai ca, in conditiile in care acestia se plang de pensii si salarii mici, dar nici macar nu-si ridica dividendele, alea cate sunt, pastrarea unui prag de detinere de care sa se loveasca toti actionarii echivaleaza cu a te incapatana sa ajuti sa treaca strada multimi de respectabile batranici care au tot dreptul sa stea linistite pe partea pe care se simt ele bine...