De ce nu te poate dezamagi un concert Depeche Mode
concert depeche mode bucurestidave gahanmartin goreandy fletcher
La o zi dupa ce aerul de Sofia il lasa pe Bon Jovi fara voce si o mai recent afirmata solista isi anula concertul pe motiv de deshidratare, Depeche Mode a revenit la Bucuresti, pe un nou stadion national, cu justificate pretentii internationale.
De data aceasta, Dave Gahan, Martin Gore si Andy Fletcher s-au deranjat pana in capitala Romaniei fara deranjamente stomacale de felul celor care i-au impiedicat, prin 2009, sa revina pe aici.
Asadar, asteptarea si asteptarile de la Depeche au fost mari de tot. Atat de mari, incat se pare ca au luat prin surprindere instalatia de sonorizare.
In unele momente, in special in cazul melodiilor de pe cel mai recent album, se auzea, cel putin in dreapta scenei, de ziceai ca Gahan a pus microfonul intr-o punga de un leu si canta prin ea... Asadar, Delta Machine a cam scartait la sonorizare, dar poate si din cauza stadionului.
Cu toate acestea, ca in cazul oricarei mari formatii... nu a contat... Publicul, in special cel din teren, nu a fost deranjat, mai ales ca a cantat impreuna cu Gahan si Gore, aproape de la inceputul, pana la sfarsitul concertului.
Pana si spectatorii mai introvertiti - tarati pe stadion pe post de garzi de corp pentru copii sau nepoti - incremeniti ca scaunele de care s-au lipit precum cliseele de actualul... stil jurnalistic, si tot au fost impinsi in sus de resorturile "Personal Jesus" si "Enjoy the Silence".
Iar, in cazul Never Let Me Down Again, un fel de imn de final pentru concertele Depeche, zeci de mii de brate goale s-au ridicat si s-au miscat exact cum le.. canta Gahan.
Ilustrativ acest titlu al uneia dintre cele mai reusite melodii Depeche Mode? A dezamagit formatia?
Poti sa ai pe urechi cele mai performante, cele mai fidele casti, poti asculta Depeche la cele mai fine incinte acustice sau la cele mai proaste sau… la niciuna dintre acestea.
Depeche Mode putea sa cante vechile melodii la boxe de jucarie sau putea sa le scoata din priza pe cele aduse la Bucuresti. Putea sa… cante pe muteste, sa mimeze…
In functie de cum se misca atletul scenei, Gahan, de cum danseaza, de cum se unduieste, vei sti ce melodie interpreteaza, vei canta si vei dansa impreuna cu el.
Asta pentru ca, daca ai apucat sa memorezi, sa "salvezi" in propria-ti minte - ca pe un stick sau hard disk - muzica oamenilor astora si a oricarui mare muzician, acolo, in memoria ta, va suna mereu perfect, ideal, optim...
Din cotlonul cel mai profund al creierului, unde nici Alzheimer-ul nu va razbate, vei putea reda la nesfarsit fiecare detaliu, fiecare nota, fiecare inflexiune care a apucat sa ti se tatueze-n sinapse.
Ce deficiente de sunet!? Aproape instantaneu, programelul de "restore sound" instalat in propria memorie intervenea, la fel cum o fac sistemele de stabilizare a imaginii aparatelor foto sau de eliminare a celui mai mic tremurat al mainii chirurgului care opereaza de la distanta.
Chiar daca se intampla ca instalatia de sonorizare sa nu redea, efectiv, detaliile - sarea si piperul presarate pe linia melodica - dar stii ca-s acolo, ca un... personal Jesus... pe care nu-L vezi, dar iti este prieten, ii pasa si nu te dezamageste niciodata...