De ce nu s-ar imprumuta elvetienii in alte monede
elvetiafranc elvetiancrediteescrocherie
In aceste zile, Elvetia este pe buzele tuturor, dar nu numai datorita urmelor lasate de bucatelele de ciocolata, ci mai ales pentru ca francul elvetian s-a umflat (si tot asa se va si sparge).
Mai este pe buzele opiniei publice si pentru ca, la Davos, s-a desfasurat celebrul Forum Economic, iar Avionul Solar Impulse 2 (SI2), pilotat de doi elvetieni, incearca sa faca turul lumii fara a folosi nicio macar o picatura de combustibil, ci numai energie solara.
Tara cantoanelor este cunoscuta, renumita, intai de toate, pentru liniste, pace si frumusete, calitati care au facut ca, in ea, cu ajutor britanic, sa isi aiba originea turismul international.
De-abia dupa liniste si pace, a inceput sa fie cunoscuta pentru ciocolata, branzeturi, ceasuri, medicamente, jucarii, armurarie, armament, haine (de la lenjerie intima si pana la echipament de escalada), stiinta si tehnica.
Elvetia reuseste sa adune patru - sa zicem - nationalitati intr-una singura, cu ale lor patru limbi oficiale cu tot. Tara numara putin peste 8 milioane de locuitori, din care aproape un sfert nu poseda pasaport elvetian.
Majoritatea populatiei traieste in Elvetia alemanica. In 19 dintre cele 26 de cantoane, dialectul helveto-germanic este majoritar.
Numai patru cantoane sunt francofone, trei sunt bilingve (germana si franceza), in timp ce limba italiana predomina in cantonul Ticino si in patru vai din vecinatatea cantonului Graubunden, care este trilingv, pe langa germana si italiana, vorbindu-se si retoromana sau romansa (de numai 0,5% din populatie), limba cu radacini latine, ca si limba romana.
Elvetia nu a fost si nu este o tara bogata, ci saraca, dar imbogatita de munca resurselor sale umane, cele naturale fiind spre nivelul… yok.
Saracia ii impingea pe elvetieni in afara granitelor, unde, de cele mai multe ori, isi valorificau stiinta manuirii armelor, devenind mercenari la curti renumite ale Europei, pazite de extrem de binele pregatite si platite garzi elvetiene. Timp de 450 de ani, acestea au fost ceea ce reprezinta astazi puscasii marini, Legiunea straina sau orice alta unitate de elita.
Intre anii 1400 si 1848, mai bine de doua milioane de mercenari elvetieni au luptat in conflicte ale strainilor. Acum, singurul client al garzilor elvetiene este Vaticanul.
Interesant este ca atat de... bine o duceau elvetienii, ca, in ciuda soliditatii si discretiei bancilor sale, a industriei alimentare si a productiei orologere, pana la inceperea celui de-Al doilea razboi mondial, Elvetia a numarat mai multi emigranti decat imigranti.
In cele din urma, ca sunt localnici sau au venit din afara, oamenii, cu bratele si materia lor cenusie (21 de laureati ai Premiului Nobel, printre care Roentgen si Einstein, au avut legaturi mai mult sau mai putin stranse cu Scoala Politehnica din Zurich) au adus Elvetia la nivelul de astazi, dar statul si bogatia sa raman dependente de exporturi precum a fost palmaresul lui Pirmin Zurbriggen de schiuri si partii.
Fara indoiala, Elvetia are bune si rele, a doua categorie fiind subliniata in aceste zile, de aprecierea monedei celor 26 de cantoane.
Interesant este ca, in Elvetia, si-au stabilit sediul, pe langa multinationale in cautare de infrastructura aproape perfecta si impozite rezonabile, si escroci, gainari care si-au gasit teren fertil pentru trimiterea de amulete, toteme, medalioane cu noroc, de exemplu, unor onorabile pensionare din Marea Britanie.
Anchetele politiei au dus catre persoane si adrese din Elvetia. Numai ca, acolo, vanzarile de… flecustete ridicate de unii la rang de indispensabilitate pentru o viata fericita, plina de noroace si ferita de ghinioane nu erau considerate escrocherii.
De ce? Pentru ca legea elvetiana prevede ca, pentru a fi considerat escrocherie, un tertip de acest fel trebuie sa fie… credibil.
Asadar, ceea ce, in alte tari a prins, a fost credibil, oamenii platind bani multi, in Evetia, ii face pe cetateni si pe magistrati cel mult sa zambeasca.
Desigur, vanzarea de credite in franci elvetieni strainilor nu este o escrocherie, mai ales ca nu au fost interzise de vreo lege sau norma de prudentialitate, dar, asa cum este greu de crezut ca o bucata de tinichea de forma unui anumit semn zodiacal te poate feri de rele, la fel de greu de crezut este ca o moneda - orice moneda - poate fi stabila la infinit, poate descreste pe veci sau poate creste la infinit...