Datoare vanduta, democratia ateniana priveste cu manie spre pietele financiare
greciareferendum greciapiete financiarepapandreoudatorii grecia
Se pare ca prim-ministrul grec, domnul Giorgios Papandreou, este rupt de realitate. Uniunea Europeana si uniunea monetara s-au straduit si se mai straduiesc sa-i scoata tara din... materia in care nu UE si nici uniunea monetara au bagat-o, ci chiar conducatorii Greciei.
Normal, ajutorul UE si al uniunii monetare nu este dezinteresat, ci este – asa cum si trebuie – interesat, acel interes al celorlalti pasageri care au facut greseala de a te urca pe vasul lor si pe care i-ai determinat sa astupe fiecare gaura pe care o dai tu in ambarcatiunea comuna.
Este exact genul de ajutor la care se asteapta si Romania dupa ce ar intra in zona euro. Asta desi, ca in orice domeniu, este mai bine sa stai tu pe picioarele tale sanatoase decat sa te bucuri ca a inventat cineva piciorul bionic.
Ei bine, dupa imensele eforturi financiare si diplomatice ale UE si ale uniunii monetare, domnu' Papandreou s-a gandit ca ar fi bine sa faca un referendum (evident, si asta din bani imprumutati!), sa-si consulte poporul, demosul, acelasi demos caruia, pentru a obtine precedentele ajutoare financiare (acceptate fata referendum!), i-a taiat salariile si pensiile, scotandu-l din minti si in strada.
Acelasi demos care, dupa studiile profesorului grec Herakles Polemarchakis, fost sef al departamentului economic al premierului elen, avea mai multe Porsche Cayenne decat platitori de taxe cu venituri anuale de peste 50.000 de euro...
Cu falimentul in fata portilor Atenei, Papandreou consulta demosul. Superb! E ca si cand un om este grav ranit, dar are norocul ca accidentul sa se fi petrecut la doi pasi de sectia de terapie intensiva si, in loc sa-l duca acolo, medicii se apuca sa le scrie (nici macar sa le telefoneze) rudelor daca isi dau acordul pentru internare...
In fata criticilor deplin justificate, in fata pietelor financiare care au reactionat dur la stirea referendumului, Papandreou flutura stindardul democratiei.
Corect! "Voi spune G20 ca trebuie sa adopte politici care sa garanteze mentinerea democratiei deasupra apetiturilor pietei", declara Papandreou, mai eroic decat Heracle in lupta cu Leul din Nemeea...
Oare de ce liderii Greciei nu s-au gandit sa nu ajunga in situatia de a-si pune in pericol democratia si suveranitatea in fata hulitelor piete financiare, inainte de a ajunge sa traiasca din ajutorul acestora si al celorlalte state care ele insele isi pun in joc democratiile si banii publici pentru salvarea unui stat ca Grecia?