Cum sa-ti inmultesti banii de 90 de ori
investitii profitabilecum sa-ti inmultesti baniiactiuni sifistorie sifdirk basprima bursa
Compania Olandeza a Indiilor de Est (Verenigde Oostindische Compagnie) este considerata a fi prima prima corporatie, prima... multinationala din lume in adevaratul sens al cuvantului.
Si asta acum... 410 ani, cand mai multi antreprenori s-au asociat pentru a imparti, in primul rand, riscurile si, de-abia dupa aia, eventualele castiguri pe care urma sa le obtina din aventurosul, indepartatul si, pe cale de consecinta indelungatul (o calatorie dus-intors dura in jur de… 13 luni) comert cu mirodenii provenind din Asia de astazi.
Tot pentru a imparti, in primul rand, riscurile si pentru a obtine finantare pentru alcatuirea unei flote si a unei adevarate armate care sa o insoteasca pentru a o proteja, oricarui cetatean olandez i s-a oferit posibilitatea de a investi cumparand "acties", adica actiuni, din olandeza originand termenul folosit in mai multe limbi, inclusiv romana.
Ca un ajutor din partea statului, compania a primit drept exclusiv de a face comert cu Orientul Indepartat si a fost scutita de taxe….
Aceeasi companie are marele merit ca a ajutat indirect la infiintarea primei burse din lume, in sensul modern al cuvantului, la Amsterdam.
Asta pentru ca, potrivit cartei companiei, daca doreau sa instraineze actiunile, detinatorii lor nu putea primi banii inapoi direct de la companie, ci trebuia sa le vanda altor investitori dispusi sa le cumpere. Asa ca a aparut, acum 410 ani, ceea ce este considerata a fi prima bursa, prima piata de capital din lume, pe care actiunile erau schimbate liber, in functie de cerere si oferta.
Dirk Bas, unul dintre directorii si membri fondatori ai Companiei Olandeze a Indiilor de Est, a investit, initial, 6.000 de guldeni. Dupa cativa ani, investitia sa valora… 500.000 de guldeni…
In Romania, la aproape 400 de ani distanta, li s-a oferit cetatenilor o alternativa similara, prin ceea ce s-a numit "cuponiada", "privatizare in masa", metoda MEBO (Management and Employee Buyout).
Astfel, in 1992, ca parte a hotararii Romaniei de a trece la capitalism, au fost infiintate cinci Fonduri ale Proprietatii Private (FPP) care au fost improprietarite cu cel mult 30% din toate companiile de stat.
In 1996, cele cinci FPP au devenit tot atatea Societati de Investitii Financiare, mai cunoscute sub prescurtarea SIF, gresit acordata, in asa-zisa literatura si presa de specialitate, in 99% dintre cazuri, la genul neutru (SIF-uri). Fara listarea lor, in 1999 la, pe atunci, proaspat (re)nascuta Bursa de Valori Bucuresti (BVB), privatizarea in masa ar fi fost un esec aproape total.
Daca, acum, potrivit tuturor statisticilor si sondajelor, romanii sunt aproape analfabeti financiar (in mare parte si din cauza dezinteresului lor aproape total), de unde era sa inteleaga ei, la numai noua ani de la terminarea (teoretica) a regimului comunist, cum este sa fii proprietar al unei bucati dintr-o SIF sau alta societate, alta decat banoasele distribuitoare de... dozatoare de sucuri?
ZF a calculat ca cine ar fi investit 5.600 de lei in actiuni SIF Moldova, la listarea acestora, ar fi castigat, pana astazi, 500.000 de lei. Cine ar fi cumparat actiuni SIF Moldova de 1.000 de lei, in prima zi de tranzactionare, ar fi avut acum actiuni de 57.000 de lei, plus dividende totale de peste 33.000, inmultindu-si banii plasati de circa 90 de ori.
Totodata, investitiile in actiunile SIF Oltenia, SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania au inmultit banii de 60 de ori, iar in actiunile SIF Muntenia de "numai" 31 de ori.
Iata cum, si romanii au avut ocazia de a deveni un fel de Dirk Bas, dar au trecut pe langa aceasta oportunitate, la fel cum, din pacate, o fac si in ziua de astazi...