Cum sa iei teapa in stil american
american hustleoscarteapa in stil americanchristian baleamy adamsrobert de niro
Inainte de a vedea "American Hustle", titlu tradus, in romaneste, "Teapa in stil american", in presa straina, citesti ca este comedie; in timp ce in presa romaneasca, citesti ca este drama.
Deja amuzant, nu? Numai ca, daca te ambitionezi sa te lamuresti si chiar mergi la film, constati ca nu prea este nici una, nici alta. Filmele de felul "American Hustle" sunt o categorie in sine, care ar putea fi numita "cum sa omori doua ore, desi ele nu ti-au facut niciun rau".
Si, culmea, pelicula este printre favoritii la cel mai bun film al anului, la Oscaruri...
In ceea ce priveste regia si costumele ar cam merita (la fel ca Argo, acum un an). Hollywoodul este neintrecut in a recrea orice fel de ani vrea el, mai ales cei de dupa 1950.
In "American Hustle", costume exact pentru moda anilor '70, frizuri de atunci, automobile de atunci, interioare de atunci.
Ba chiar, la un moment dat, prin recuzita filmului, si-a facut loc un calendar in care se vede o fotografie cu Ateneul Roman, ca tot este Romania, una dintre tarile in care ar vrea sa o taie cei doi eroi-escroci principali, interpretati remarcabil de Christian Bale, in rolul lui Irving Rosenfeld, si Amy Adams, in rolul lui Sydney Prosser.
In rest, o succesiune de escrocherii in care fiecare pacaleste pe fiecare, in care aparentele sunt totul, cumva la fel ca jocurile tradarii si ale tradatorilor din "The Departed"/"Cartita" lui Scorsese.
In afara de Christian Bale si Amy Adams, Bradley Cooper, in rolul agentului FBI Richie DiMaso, trebuie sa se fi amuzat foarte tare sa-si puna parul pe moate si sa arate ca un alt Richie, si anume Lionel, dar cu parul mai scurt.
De altfel, cam in asta consta comedia, in frizurile lui Rosenfeld si DiMaso si in unele dintre replicile sotiei primului. Drama? Drama consta poate in... aparitia cometica, meteorica a lui Robert De Niro.
Mare pacat ca un actor ca el... figureaza, in acest film, la capitolul, "in alte roluri" si ca primeste, in ultima vreme, partituri, principale sau, iata, marginale, in filme diluate.
Dincolo de costume si de felul magistral in care este recreat sfarsitul anilor '70, escrocheria americana, ridicata la rang de candidat la Oscar este, ca inventivitate, ca ascutime a tepelor, mult sub serialul-documentar-reality show "The Real Hustle"/"Escrocherii adevarate", difuzat de BBC si, ulterior, de Discovery Channel.
Sau poate ca meritul "American Hustle" consta tocmai in faptul ca justifica semnificatia titlului, in sens propriu, pana si pentru spectatori.