Cum m-am recenzat off-line mai usor ca in on-line
recensamant 2011recensamantul populatieiautorecenzarerecensamant on-lineinscnp
Nu-s acasa. De ce-as fi? Ori programul de lucru-i lung, ori vremea-i frumoasa, iar vecinii se pare ca isi zidesc, in fiecare zi, cate o Ana sau Veta, cu ce s-or fi pricopsit si ei, in zidurile mai subtiri decat obrajii. Basca mai faci un sport, o vizita, o plimbare, niste cumparaturi.
Afara fiind, sau, oricum, nu acasa, daca ai vreo treaba importanta care presupune comunicare si/sau informare, scoti telefonul sau netbookul si comunici si/sau te informezi.
Cu ajutorul unuia dintre aceste dispozitive ar fi posibil – cica – autorecenzarea in cadrul Recensamantului 2011, dar numai pentru bucuresteni. Adica, intri pe pagina de Internet a INS – carevasazica on-line – si... si, rapid, se termina on-line-ul si (re)incepe off-line-ul.
Adica tre' sa descarc formularele de recensamant, dupa care sa le printez (color?), sa la completez, sa le scanez si sa le trimit on-line, prin e-mail sau, off-line, prin fax sau sa ma car cu ele la primaria de sector, unde e posbil sa stau la coada, adica la... line, fara off si fara on.
Cum oficiali ai INS povesteau ca, de frica amenzilor, oamenii isi pun "abtilduri" cu CNP pe usa (de parca ar fi “citirea contorului” de energie electrica) si cu un asa on-line, merita incercat un recensamant off-line simplificat: un apel telefonic catre recenzor, o rugaminte de lasare a formularelor in cutia postala sau la un vecin binevoitor, completare si inmanare recenzorului la o ora convenabila, convenita de ambele parti.
"Dar va descurcati?" suna intrebarea. Cred ca da, ca doar n-o fi neurochirurgie sau fizica cuantica. Completez, semnez, a doua zi ma intalnesc cu omu', ii dau formularele, le verifica, iau nota de trecere si fiecare isi vede de treburile lui.
Pe langa faptul ca INS ar fi putut obtine toate datele, cu cea mai mare acuratete, de la diferitele autoritati ale statului, nu a vrut sa faca posibil un recensamant on-line din cauza esecului inregistrat in Italia.
Nu zice nimeni ca recensamantul sa fi fost 100% on-line, dar ar fi putut exista aceasta optiune pentru toata tara. Poate, la urmatorul recensamant... Deocamdata, se pare ca INS testeaza piata, strecurand discret in chestionare intrebarea "persoana foloseste internetul?" Oare ce ar raspunde INS?