Cum de este Brancusi al meu?
brancusi e al meucumintenia pamantului
Pe 8 aprilie, Vlad Alexandrescu, ministru al Culturii, la vremea respectiva, anunta ca s-au deschis conturile subscriptiei nationale pentru cumpararea "Cuminteniei Pamantului" si se punea in fruntea listei de donatori, cu o suma derizorie, si dupa propriile spuse si dupa puterea financiara a domniei sale, facuta publica in declaratia de avere.
Cu toate acestea, aflam ca, abia ieri, 19 mai 2016, Guvernul Romaniei si Ministerul Culturii (de parca aceasta institutie nu este si ea parte a guvernului) au lansat campania de strangere de bani.
Din 8 aprilie si pana acum, actiunea a capatat si site si sustinatori oficiali si chiar si slogan care spune ca "Brancusi este al meu", comitand impietatea de a spune al cui este cineva, fara ca acesta sa mai poata fi intrebat al cui vrea sa fie...
De fapt, pana sa fie al meu si al tau si al lui, acest Brancusi, "Cumintenia Pamantului", este, apartine, se afla in proprietatea (garantata de Constitutia Romaniei) mainii de oameni care au DREPT de mostenire si, deci, de proprietate asupra lui.
Ca guvern, oameni de cultura si vedete vor sa faca o campanie de imagine, de marketing, asta este cu totul altceva.
Cert este ca s-a vazut si se vede ce s-a intamplat si se mai intampla cand vreun Brancusi este al meu, al nostru, al unor autoritati si al unora care il folosesc pentru activitati nuptiale.
Acum, toti suntem chemati sa contribuim cu sase milioane de euro, in timp ce guvernul pune, tot din banii nostri, din taxe si impozite, cinci milioane de euro pentru un total de 11 milioane, cat este pretul convenit cu proprietarii sculpturii.
Primele rezultate ale campaniei vor fi facute publice pe 1 iunie, dupa care, in zilele de 1 si 15 ale fiecarei luni, vor fi date publicitatii sumele stranse pana in momentul respectiv. Campania se va incheia pe 30 septembrie 2016.
In comunicatul care anunta inceperea subscriptiei publice, guvernul arata ca, “dupa ce mai multe opere ale lui Brancusi au fost achizitionate in ultimii ani de proprietari privati, aceasta sculptura, reprezentativa pentru intreaga sa opera, este ultima pe care statul roman o mai poate recupera, pentru a o putea face accesibila publicului larg si iubitorilor de arta”.
In comunicat, exista si un "solo" al lui Dacian Ciolos, prim-ministru al Guvernului Romaniei, care spune asa: "Viziunile, viata si valorile ne despart zi de zi, insa, in momentele cheie, se vede coeziunea unei natiuni.
Asta s-a vazut si in cazul subscriptiei nationale pentru ridicarea Ateneului Roman, acum 130 de ani. Cred cu tarie ca asta trebuie sa vedem si acum cu opera Cumintenia pamantului.
Ca atare, deoarece vreau ca Brancusi sa ne adune, nu sa ne dezbine, lansez romanilor o chemare la asumarea valorilor la nivel individual".
Asadar, chiar prim-ministrul Romaniei spune ca viziunea, viata si valorile - adica lucruri absolut fundamentale - ne despart zi de zi. Cum sa scrie asta unul dintre demnitarii care conduce statul unitar, care, peste doi ani, va sarbatori centenarul Marii Uniri?
Cum sa nu iei stricto senso ce scrie primul executiv al unui stat, care, iata, nu-si cantareste la miligram fiecare cuvant, cand se adreseaza intregii natii cu care recunoaste ca este paralel, din moment ce el insusi spune ca "viziunile, viata si valorile ne despart zi de zi"?
Nu e compunere terminata cu exclamatia "Ce frumos este vara!" ci un comunicat cat se poate de oficial si inca unul menit tocmai sa miste suflete si bani, sa spuna cetatenii contribuabili - carora se mai intampla ca Fiscul sa le publice numele pe asa-zisa "lista a rusinii", desi constata, ulterior, ca unii nu sunt datori - "Dom'le, dau din banii mei pentru o cauza nobila, nationala!"
Macar de ne-am uni intru... arta... ca-n autostrazi si cai ferate nu ne prea iese, caci tocmai pe acestea, ar putea veni la muzeele nationale din capitala tarii lor copiii si parintii lor din Timisoara, Arad, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Sighetu Marmatiei sau Radauti.
Dar nu o pot face prea lesne, intrucat, desi, geografic, ii despart de Bucuresti mai putin de 600-700 de kilometri, ar pierde pe drum doua zile dintr-o Saptamana Altfel, pentru ca nu-i duce Pasarea Maiastra, tot a lui Brancusi, in zbor... Cum este si cum va fi Brancusi sau orice alt simbol romanesc, cu adevarat al lor sau al meu?