Cu deseurile la mall
afi cotrocenimalldeseurimuzeul deseurilorparfumuripolietilenabateriesiemensphilips
De cand au descalecat pe zecile de mii de metri patrati de terenuri din Romania, centrele comerciale cu cinematografe si restaurante incorporate, numite americaneste mall-uri, cetateanu' si-a mutat atentia si banii intre zidurile acestora.
Cumva justificat, din moment ce sunt gandite sa ai totul aproape, la indemana, de la magazine alimentare si de fineturi culinare, la sali de fitness, cinematografe si jocuri pentru oameni mari si pentru copii.
In acest spatiu al cheltuirii timpului si banilor, cine s-ar gandi sa amplaseze un muzeu si mai ales carui domeniu i-ar dedica unul? Sa fie moda, sa fie filatelie, telefonie, gastronomie sau o gramada de alti termeni... terminati in acest sufix?
Ei bine, nu. La etaj, in AFI Cotroceni, in spatiul in care a functionat fara succes o parfumerie, s-a deschis un muzeu al... deseurilor. Interesanta intorsatura, nu? De la imbietoare arome de busuioc, cardamon, cedru, jojoba, ylang-ylang, piele, tutun, rozmarin, portocale, lamaie; de la Givenchy, Dior, Chanel, Lauder si asa mai departe, la... polietilena reciclata sau nu.
Numai ca asa cum nu au prins parfumurile (spatiul nu este central), nu prea prind – cumva firesc – nici deseurile. Exista niste laude pentru cine a pus carciuma-n drum, dar pentru cine a pus muzeul deseurilor in mall, acestea nu prea curg, desi initiativa este foarte buna. Din pacate, in muzeu, oamenii mai mult se ratacesc decat intra iar cei care-i trec pragul se bucura ca e net la liber, la trei calculatoare.
In ceea ce priveste exponatele, sunt toate facute din materiale reciclate si rerereciclabile. Sunt expuse si doua calculatoare... portabile (probabil cu... lampi si cu un grad de portabilitate sub al unui desk top din zilele noastre), unul Siemens si unul Philips a caror greutate trece probabil de 15 kilograme, precum si televizoare, refrigeratoare si masini de spalat matusalemice, dar care, totusi, nu sunt actionate de... pedale.
Foarte bine este ca, peste tot, sunt afise de genul "stiati ca..." Si, odata ce afli, te cam ingrozesti. De exemplu, stiati ca o singura baterie poate otravi 4.000 de litri de apa. Din pacate, nu ni se spune daca e vorba de o baterie de ceas, una de telecomanda tv, una de automobil sau una de elicopter, dar important este ca am inteles mesajul.
Mai stiati ca un televizor poate functiona trei ore, iar un bec de 100 de wati poate arde 20 de ore cu energia economisita prin reciclarea unei singure cutii din aluminiu? Stiati ca retopirea aluminiului necesita cu 95% (!!!) mai putina energie decat producere initiala a metalului?
Stiati ca, prin inlocuirea unui refrigerator vechi de 20 de ani, se reduce factura la energie cu 65%, ca reziduurile electronice sunt responsabile pentru 70% din totalul materialelor toxice existente intr-o groapa de gunoi, ca un copil din sase este expus unui nivel de mercur atat de ridicat incat exista un risc major ca acesta sa dezvolte dizabilitati de invatare si pierderi de memorie pe termen scurt, afectandu-i-se, astfel, IQ-ul.
Asadar, daca nu stiati cele de mai sus si multe altele, aveti motive sa vizitati muzeul pe care, asa cum se intampla si cu activitatea de reciclare sau de economisire a resurselor, putina lume il baga in seama. La cativa metri de muzeu, lantul trofic al mall-ului, uzina de deseuri, simbol al consumerismului isi vede mai departe de treaba fara ca prea multi sa dea doi bani pe zicala potrivit careia "Nu mostenim Pamantul de la stramosii nostri, ci il imprumutam de la copiii nostri..."