Cu ce ne incalzesc recordurile de Guinness Book?
guinness bookcel mai mare steagrecorduri romania
In fiecare an, sunt publicate statistici legate de gradul de fericire zagazuita intre granitele unui stat. In fruntea acestor clasamente, se afla, de obicei, state din Peninsula Scandinava; Elvetia, Canada, SUA.
Anul acesta, un top realizat de OCDE a urcat pe primul loc Australia, urmata de Suedia, Canada, Norvegia, Elvetia, SUA, Danemarca, Olanda, Islanda si Marea Britanie.
Unde este Romania? Pai, este undeva in sud-estul Europei si este membra a Uniunii Europene si NATO. Pentru ca tara noastra sa fie mai vizibila, mai ales din avion, pe un camp, lasat probabil parloaga, a fost plantat un steag national de cateva zeci de mii de metri patrati.
Acestia si cele cateva tone ale drapelui au ajuns sa fie certificati de Guinness Book, acolo unde mai figureaza niste preparate culinare gatite prin Bucuresti si orase din Ardeal.
Avantajele aduse, pe termen lung, de aceste recorduri sunt greu de cuantificat. Greu de cuantificat pentru fiecare cetatean al tarii si usor de cuantificat pentru cei care organizeaza evenimentele respective care bat, la randu-le, recorduri de audienta, deci fac multi bani, exploatand chiar si cele trei culori, patriotismul, sentimentul national.
Guinness Book este un catastif in care sunt trecute superlativele, de cele mai multe ori trase de par de niste firme care, in mod firesc, vor sa-fi faca mare publicitate. Asa sunt gatite "cea mai mare omleta" sau "cel mai lung carnat", recorduri cu o utiliate imediata, dar efemera.
In schimb, exista si recorduri generate pentru ca un stat vrea sa se dezvolte, sa usureze vietile cetatenillor sai. Nu este vorba ca statul respectiv iti da tie, cetateanul, sau tie, firmei, companiei, ceva de pomana, ci ca se achita de niste obligatii - nu de altceva! - pe care le are si fata de persoanele fizice si fata de cele juridice.
Asa apar statistici mai reci si mai serioase decat Guinness Book, care consemneaza cel mai lung pod, care are o utilitate palpabila, imediata si de durata. La fel si cea mai lunga autostrada, cea mai extinsa retea de cai ferate, cea mai mica intarziere a unui tren.
La fel sunt masurate cel mai bun sistem de educatie, cel mai bun sistem de sanatate publica, cel mai mare salariu minim, cea mai mare putere de cumparare.
Mai sunt consemnate cel mai mic nivel de impozitare, cea mai mica TVA, cel mai liberal regim economic, cea mai rapida dezvoltare, cele mai mari incasari din turism…
Cand Romania va detine recordul macar la unul dintre aceste capitole, cetatenii sai, companiile sale vor avea motive de bucurie veritabile.
Pana atunci, cu ce ne incalzeste ca avem cel mai mare steag din lume, dar unul dintre cele mai mici procente alocate educatiei, de aici decurgand si unul dintre cele mai mici niveluri de trai din Europa, precum si recorduri negative legate de sanatate, de igiena personala, de reteaua de drumuri, de cea de cai ferate?