Coruptia ucide? Atunci, macar sa n-o mai faca fumatul!
coruptia ucidevictime colectivlege interzicere fumatvictime fumat
Ziua de 15 decembrie 2015 este, fara indoiala, una istorica, intrucat Camera Deputatilor a votat o lege, un urias gest de civilizare, interzicand fumatul in spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, la locurile de joaca, in unitatile sanitare si de invatamant si in cele destinate protectiei si asistentei copilului.
Legea, care urmeaza sa fie promulgata de presedintele Romaniei, mai prevede inscriptionarea pachetelor cu produse din tutun, desfasurarea de campanii de informare si educare a populatiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmeaza sa le cumpere, indicarea, in produsele finale, a continutului de gudron, nicotina si monoxid de carbon.
Dupa ce legea va intra in vigoare, fumatul va mai fi permis numai in camere special amenajate, numai in zona de tranzit a aeroporturilor internationale, respectand mai multe conditii si, bineinteles, la fiecare fumator acasa...
In mod straniu, fumatul va fi permis in celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta.
Nerespectarea prevederilor legii presupune sanctiuni intre 100 de lei si 15.000 de lei. La prima abatere, sanctiunea presupune amenda si suspendarea activitatii unitatii publice, iar, la a doua abatere, inchiderea.
Au parlamentarii nostri multe bube si restante, isi voteaza pensii speciale, se dau lupi in fata oierilor, dar, si, de aceea, votul lor legat de interzicerea fumatului in spatii publice inchise este unul istoric.
In primul rand, pentru ca, in sfarsit, este un vot, este o lege pentru cetateni, pentru protejarea acestora, asa cum ar trebui sa fie toate legile din orice tara.
In al doilea rand, este un vot urias pentru civilizatie, intr-o tara cu uriase lacune la acest capitol, intr-o tara in care poti fi linsat pentru un loc de parcare; o tara care reglementeaza numarul de caini de la stana (!) dar, in ale carei orase (!), maidanezii circula in voie, iar locatarii de bloc pot inchide intre patru pereti cati caini si pisici vor...
In al treilea rand, este uluitor ca actul normativ a fost aprobat cu 164 de voturi pentru, numai 20 impotriva si 26 de abtineri.
Este mai mult decat imbucurator ca si parlamentari fumatori (unii, dupa propriile spuse, de cate trei pachete pe zi!) au votat pentru aceasta lege. Bravo lor ca au stiut sa faca abstractie de obiceiul lor nociv si s-au gandit, in sfarsit, la binele intregii comunitati!
Cu mult umor, unul dintre parlamentarii fumatori a anuntat ca voteaza pentru aceasta lege, dar va infiinta grupul celor dependenti de nicotina.
La randul sau, premierul Dacian Ciolos a declarat ca Guvernul Romaniei se va asigura ca Legea care interzice fumatul in spatiile publice inchise va fi aplicata imediat dupa promulgare.
"Eram una dintre ultimele tari din Uniunea Europeana (!) care nu aplica aceasta lege care inseamna, in primul rand, un respect pentru cetateni, fara ca aceasta sa afecteze alegerea personala a oricarui alt cetatean.
Cand vorbim de spatii publice trebuie sa ne gandim la interes public, in primul rand. Ma bucur ca a fost adoptata", a declarat Ciolos.
Libertatea fiecaruia incepe unde se termina a celuilalt. Fumatul in baruri si restaurante reprezinta probabil cel mai bun exemplu al incalcarii acestei libertati.
Cu aceasta lege, libertatea fumatorului (care a ales sa-l doara-n cot de propria sanatate si de banii sai), se termina, asa cum este firesc, acolo unde incepe libertatea nefumatorului (care a ales sa nu-l doara-n cot de propria sanatate si sa nu-si dea foc banilor).
Asadar, cine fumeaza are, desigur, dreptul... constitutional de a-si bate joc de propria sanatate, nu si de a celorlalti.
In acelasi timp, poate ca niciun alt gest, in afara fumatului nu ilustreaza mai bine egoismul, faptul ca un individ sau o individa se gandeste numai la el sau numai la ea.
Din moment ce nu-i pasa decat de propria placere, de propriul viciu, din moment ce nu-i pasa ca, daca se va imbolnavi, nu va suferi numai el/ea, ci si parintii, copiii, prietenii, cum o sa se mai gandeasca la niste straini, ca le-ar dauna fumul pe care-l scoate pe nas si pe gura?
Iata de ce aceasta lege. Daca nu a existat acest bun-simt din partea fumatorilor, atunci intervine foarte bine legiuitorul.
Desigur, companiile care fabrica tigarete vor spune cati bani va pierde bugetul. Mai mult ca sigur, va castiga prin faptul ca se vor imbolnavi mai putini oameni, mai ales din randurile celor care, pana acum, au fumat pasiv.
Un studiu desfasurat intr-un mare oras din Germania, tara - nu-i asa? - luata etalon de multi romani, a aratat ca, la numai doi ani dupa intrezicerea fumatului in baruri si restaurante, numarul de atacuri de cord, in randul nefumatorilor, a scazut cu 26%.
In acelasi timp, in randurile fumatorilor, numarul de atacuri de cord a crescut cu 4%.
De asemenea, in Marea Britanie, numarul de internari in spitale in urma atacurilor de cord a scazut cu 2,4%, in chiar primul an de la interzicerea fumatului in baruri si restaurante. Aceasta reducere a scutit sistemul medical din Marea Britanie de cheltuirea a 8,4 milioane de lire sterline
Nu au trecut nici doua luni de la nenorocirea din clubul Colectiv. Intreaga tara a fost si mai este ingrozita de numarul mare de morti: 62. Din cauza fumatului, in fiecare zi, 70 de romani mor (!), potrivit presedintelui Societatii Romane de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihaltan.
Tragedia din Colectiv a scos opinia publica in strada si i-a dat puterea de a prabusi un guvern, poate chiar un sistem. Tragedia din Colectiv ne-a facut sa constientizam: Coruptia ucide!
Si fumatul ucide! Si asta scrie, cu litere de-o schiopa, pe toate pachetele de tigarete...
Daca strada, opinia publica, a schimbat un guvern, un sistem, nu este tragic ca nu are puterea sa schimbe si mentalitatea fumatorilor? Atunci, bine ca incearca s-o faca legiuitorul. Coruptia ucide? Atunci, macar sa n-o mai faca fumatul!