Cod galben de hibernare
cod galbengerfrigiarnaincalzire globala
In toi de ger romanesc, Agentia americana pentru studiul oceanelor si al atmosferei a anuntat ca anul 2015 a fost cel mai cald, din 1880 incoace, de cand se fac inregistrari meteo.
Totodata, decembrie 2015 a fost cea mai calda ultima luna a unui an din istorie.
In afara de asta, precedentul record de cel mai cald an data abia din 2014, dar anul trecut l-a depasit cu 0,16 grade Celsius.
Este pentru a patra oara, in acest secol, cand recordul de cel mai cald an este doborat, lista incepand cu 2005 si continuand cu 2010.
In 2015, diferenta fata de precedentul record, este si ea... record, intrucat temperatura medie la nivelul solului si al oceanelor a depasit cu 0,9 grade Celsius media secolului trecut.
Majorarea temperaturii medii din 2015 ar avea drept cauza, in parte, fenomenul El Nino din Oceanul Pacific. Insa, principala explicatie a incalzirii globale ar fi activitatea umana, in special, arderea combustibililor fosili.
Cu toate acestea, de cateva zile, vremea ne tine tot intr-un ger si Administratia Nationala de Meteorologie tot intr-un cod portocaliu de viscol sau cod galben de multe grade sub zero.
E firesc, este iarna, anotimp despre care ar trebui sa stim ca le provoaca indigestie lupilor sau altor animale care ar dori sa se infrupte din el.
Nu este iarna din "Games of Thrones", care tot vine dar nu mai ajunge si nici nu ni se arata vreun Jon Snow, adica Ion Zapada, sa ne apere de ea, ci este iarna romaneasca din fiecare an.
Si, ca de obicei, la noi, cand sunt "situatii de urgenta", televiziunile nu informeaza, in primul rand, ci fac filme de groaza, informarea fiind trecuta in secundar.
Nu ne spun numai ce temperaturi ar urma sa fie, ci ca ne loveste un ger naprasnic, o noua glaciatiune, ca vom ingheta, asa ca este mai bine sa stam in casa... Indemnul nu a fost facut numai pentru persoane foarte in varsta sau pentru suferinzi de diverse afectiuni, ci, asa, la gramada.
Din fericire, aceleasi televiziuni difuzeaza si imagini cu iarna bucuresteana a anului 1954, cand strazile capitalei au fost realmente acoperite de zapada, dar oamenii nu numai ca nu se plangeau ca acum, pentru ca erau obisnuiti si cu firescul si cu greul, ci puneau cam toti mainile pe lopeti.
Da, a nins si temperaturile se apropie de minimum consemnat in Romania, in 1942, de minus 38,5 grade, dar se pare ca nu vor scadea atat de mult.
Asa ca, pana nu va da incalzirea globala cu totul peste noi, pana cand nu veti implini 90 de ani, nu stati in casa, nu va lasati cuprinsi de rugina! Nu intrati de bunavoie sub Cod galben de hibernare, ci bucurati-va de zapada si de iarna!