Cine si ce v-a impiedicat sa deveniti actionari ai Fondului Proprietatea?
rascumparari fpeliottmorgan stanleucapitalismlibertatepiata de capital
Asa cum era de asteptat, anuntul ofertei publice facut de Fondul Proprietatea (FP) de rascumparare a 600 de milioane de actiuni la pretul de un leu a facut valva si valuri.
Printre picaturile acestora, printre randuri sau cat se poate de pe fata, de direct si de clar, unii observatori (de pe margine) ai pietei de capital au aratat ca aceasta oferta este primul pas spre lichidarea Fondului...
Ar urma, in viitorul mai apropiat sau mai indepartat, ca FP sa-si vanda activele de 15 miliarde de lei, bucata cu bucata, iar banii rezultati sa fie distribuiti actionarilor.
Ca de obicei, marea, imensa, piatra de moara - identificata, culmea, pana si de o parte a presei cu mari pretentii capitaliste - este ca, acum, actionarii FP sunt preponderent straini.
Este trist ca, la 23 de ani dupa Revolutie, pana si unii dintre foarte tinerii observatori (de pe margine) ai pietei de capital s-au contaminat de mentalitatea "nu ne vindem tara", de care, la varsta senectutii, a scapat pana si unul dintre nascocitorii ei...
Tineri ziaristi vorbesc si scriu despre faptul ca activele Fondului fac parte din averea Romaniei, iar aceasta avere este acum in maini private straine.
Unul dintre acesti tineri ziaristi ii considera pe investitorii straini in actiuni FP "pradatori" si scrie ca, "in doi ani dupa listare, strainii au cumparat cel putin 40% din FP la jumatate din valoarea lui reala" si ca "au cumparat actiuni la o fractiune din valoarea lor reala si vor sa le vanda la pretul corect". De asemenea, "au luat actiunile la discount".
Articolul se incheie cu reluarea stirii ca FP rascumpara actiuni si cu doua... savant puse intrebari retorice: "Asa si? Pe noi cu ce ne ajuta?"
Dar ce anume ai facut ca sa te ajute stirea asta? Cine te-a impiedicat sau te mai impiedica sa cumperi actiuni FP, in conditiile in care, nicio clipa, nu pui la indoiala atractivitatea Fondului si faptul ca investitorii vor sa vanda la pretul corect?
In loc sa planga de mila averii tarisoarei, macar presa financiara ar trebui sa nu oboseasca in a le spune cititorilor sai ca, gratie Revolutiei romane, gratie intrarii in Uniunea Europeana, gratie recastigarii drepturilor omului, sunt cat se poate de liberi sa cumpere ei o parte sau intreaga aceasta avere, daca nu le convine ca... le-o iau strainii si... fug cu banii peste granitele care, cand sunt trecute de milioane de concetateni in cautare de locuri de munca bine platite nu este nicio problema...
Problema este cand tre' sa fim si noi de acord cu "o liberalizare", cum ar fi cea a circulatiei capitalurilor... Am vrea sa ni se deschida laaarg portile tuturor pietelor muncii, precum portile Raiului, dar, daca strainii au investit aici si vor sa-si repatrieze capitalurile, strambam din nas...
Uitati-va prin birou sau prin casa! Cate marci romanesti vedeti? Cate produse fabricate in Romania? Cititi randurile astea de pe un calculator Felix? Aveti la mana un ceas Orex?
Ati ajuns la serviciu cu Dacia, cu Opel, Citroen, Renault, Toyota, BMW, Audi sau Mercedes? Ati venit calare pe sa de "Pegas" sau pe una Bianchi, Peugeot sau Trek? Circulati cu autobuze fabricate de Daimler AG sau cu unele facute de muncitorii de la "Autobuzul Bucuresti"?
Pantofii care v-au purtat pasii sunt facuti de Clujana? Cei in care jucati tenis sau alergati sunt "de la" Reghin? Camasile "de la" Braiconf? Daca da, foarte bine! Daca nu, la fel de bine!
Dar, indiferent de ce produse alegeti, ce anume v-a impiedicat si va mai impiedica sa deveniti actionari ai FP pentru a beneficia voi insiva de avantajele de care-i "acuzati" pe capitalistii feroce de la Elliott, Morgan Stanley si altii ca ei?
Aversiunea fata de risc? Da' "pradatorii" astia de la Elliott si Morgan Stanley nu au riscat? Ei nu au pus in joc niste bani pe care era posibil sa-i piarda, ca tot se face referire la procesul Elliott cu statul argentinian?
V-a impiedicat lipsa banilor? Pai, toate produsele de mai sus pe care le folositi nu costa? Pana la urma, este mai usor sa cumperi actiuni FP si, implicit, picaturi din benzina pe care o "puneti", kilowatti din energia electrica ce va intra-n computere si-n becuri, metri cubi din gazele la care gatiti, decat televizoare, computere, costume sau pantofi romanesti...