Cine isi mai face, pe canicula, sanie si, pe ger, car?
prognoza meteocaniculasecetafurtuni
Seceta a ucis orice boare de vant/Soarele s-a topit si a curs pe pamant/
A ramas cerul fierbinte si gol/Ciuturile scot din fantana namol/Peste paduri tot mai des focuri, focuri/Danseaza salbatice, satanice jocuri.
Nici ca se putea o descriere mai buna a acestei veri, dar, daca ne luam dupa prognoza meteo, duminica, 26 august, a fost ultima zi de canicula din anul 2012.
Urmeaza furtuni si, in afara de ele, chiar daca temperaturile vor ramane ridicate, maxime de 28-29-30 de grade Celsius la sfarsit de august si inceput de septembrie, nu se compara cu aceleasi temperaturi sau cu unele mult mai mari, in iulie si la jumatate de august.
De ce? Pentru ca, in acele perioade, vara continentala de pe la noi si puterea normala a Soarelui s-au combinat cu aer migrator si mai cald sufland din nordul Africii.
In afara de asta, daca, in iulie si la mijloc de august, temperaturile maxime se mentineau cu orele, iar, noaptea, nu scadeau sub 22 de grade, acum, dupa si daca se vor atinge varfurile prognozate, temperaturile vor scadea mai repede.
Este ca la bursa: una este sa se mentina in top, zile sau luni la rand, niste actiuni si alta este sa atinga rapid un maxim, dupa care sa scada mai repede decat au urcat.
Oricate aere si-ar mai da si ne-ar mai da Africa, daca de vara nu am scapat, canicula s-a cam dus. Din pacate, nu si seceta care nu numai ca a ucis orice boare de vant, ci si recolte si a facut Romania sa importe energie electrica.
De remarcat ca, in aceasta vara, din iunie, temperaturile au inceput sa creasca foarte mult, culminand in iulie si august.
Iar luna iulie a fost la numai vreo 90 de zile distanta de troienele care, ca de obicei, au dovedit cat de (ne)pregatite sunt autoritatile statului si de (ne)pregatiti oamenii, individual.
Vegetatia, insectele, animalele care au iesit din hibernare nu au beneficiat, asta-iarna, de niciun ajutor, in afara celui divin, dat prin nastere si numit capacitate de adaptare, de supravietuire.
Capacitati de care omul modern fuge ca necuratul de tamaie. Acceptand asta, macar sa fie puse la punct mecanisme de ajutor in caz de vreme foarte rea. Dar, asa cum, asta-iarna, asa cum verile trecute, nimeni nu se gandea cum sa refaca sistemul de irigatii care sa impiedice parjolirea culturilor, tot asa, se gandeste acum, cat inca verde e iarba si Soarele-i sus pe cer, ca vor veni, din nou troienele?
Mai are cineva bunul obicei de a-si face vara sanie si iarna car?