Cercul vicios neolimpic
jocurile olimpicesochiromanianegruechipament
De joi, au inceput Jocurile Olimpice de la Soci, desi ceremonia de deschidere a avut loc o zi dupa. Dincolo de neajunsurile legate de cazare facute publice de unele delegatii, ideea organizatorilor de a programa defilarea sportivilor inainte de spectacolul propriu-zis a fost foarte buna.
Asa ca, vineri, spre seara, delegatiile au inceput sa curga. Intrucat audienta pentru o atare ceremonie este mondiala si, deci, uriasa, producatorii de echipament sportiv care sponsorizeaza comitetele olimpice sunt mai mult decat incantati sa-si vada siglele impresionand vreo sase miliarde de retine.
Desi, la niste jocuri de iarna, se presupune ca este frig, bravii sportivi din Insulele Cayman s-au incaltat in... slapi si nu au purtat macar niste soseste, cum fac japonezii.
De asemenea, la fel de bravii si (putinii) sportivi din niste insule virgine au venit in pantaloni scurti, sfidand tribunele in care publicul a fost cadorisit de catre organizatori cu paturici.
Multi sportivi au fost imbracati in culori vii sau in alb sau intr-un verde de crapau de invidie acele de brad.
Cand a venit randul delegatiei Romaniei, daca nu erau fesurile albe ca zapada, ai fi zis ca sportivii nostri sunt in doliu… poate dupa un sponsor care sa furnizeze echipamentul, poate dupa medalii...
Pe pagina de web a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), figureaza numai trei sponsori, niciunul nefiind producator de echipament sportiv.
Poate de aceea, COSR o fi cumparat efectiv ce echipament a gasit, si ce culoare o fi gasit si a acoperit sigla cu sochi.ru 2014 si o posibila sigla de pe brat cu numele tarii noastre.
Pe paginile web ale organismelor similare COSR din SUA si Germania, apar 24, plus doi "official outfitter", ambii giganti autohtoni; respectiv patru "Olympia Partner", plus opt "breitnersport Partner"...
Paginile organismelor similare din Elvetia, Canada, Austria, Finlanda, Norvegia, consemneaza 24 de sponsori, clasificati de la parteneri la furnizori; 23, 18, 13, respectiv 12.
Ce a fost la inceput: performanta sau sponsorul? Nici performanta, nici sponsorul, ci probabil educatia si educatia fizica, nevoia si, ulterior, dragostea pentru miscare, pe orice fel de vreme.
In toate statele respective si nu numai in ele, iernile erau si sunt grele. In toate statele respective, exista lanturi muntoase sau munti, la poalele carora, oamenii mai intai au locuit si, ulterior, cand s-au mai obisnuit cu viata si cand au constatat ca iarna nu este un blestem, ci ceva firesc, au inventat niste sporturi ca sa se deplaseze, ca sa se incalzeasca si sa se veseleasca.
Romania este una dintre putinele, daca nu singura, tara participanta la Jocurile Olimpice de iarna care are, de cand se stie, si ierni grele, dupa cum, recent, am putut (re)constata si care este taiata in doua, de Muntii Carpati, dar are performante similare cu state africane sau cu insule in care se practica schiul nautic, nu cel fond sau alpin.
Tara noastra nu "sufla" nici la schi fond, nici la schi alpin, nici la patinaj artistic sau viteza, nici la hokey pe gheata, practic, la niciun sport de iarna si a obtinut prima si ultima, deocamdata, medalie olimpica (de iarna) la bob, in 1968, la Grenoble…
Toata stima pentru sportivii romani care au ajuns la Jocurile Olimpice de la Sochi, bravo lor ca se bat cu niste colosi, dar baza de selectie de la noi este foarte redusa. Si cum ar putea fi altfel cand am ajuns sa consideram iarna si zapada niste orori, niste nenorociri biblice, "iadul alb"? Cum ar putea fi altfel cand munteanul nostru nu-si mai ia ranita in spate si schiurile in picioare sa plece dupa vanat, ci asteapta sa fie deszapezit cu utilajele?
Cum altfel, cand multe asa-zis formatoare de opinie, prezentatoare de stiri, sunt niste mironosite care se-nvelesc in puf si blanuri de la prima ploaie de toamna si practica drept singur sport patinatul privirii spre nu's ce sex simboluri?
Nu lipsa sponsorilor genereaza lipsa de performanta, ci dezinteresul si al majoritatii cetatenilor (lovit, si la acest capitol, de niveul scazut de trai) si cel "suveran" al autoritatilor pentru sport, in general, si pentru sporturile de iarna, in special.
Lumea se hlizeste ca rusilor nu li s-a aprins unul dintre cercuri la ceremonia de deschidere. Steluta care trebuia sa se transforme in cerc a ramas, totusi, ca un asterisc care spune ca, in sport, Rusia ramane un urias si un mamut... la sporturile de iarna.
Iar noi... Macar acum, cand ne vom uita, din nou, la performantele unor sportivi straini, poate ca sportul de performanta romanesc "de iarna" sa iasa din lunga glaciatiune si sa rupa un pagubos si vicios cerc care face umbra cercurilor olimpice...