Ce face Parlamentul pentru a (re)castiga increderea romanilor?
aderare natoschengenparlamentul romanieiincredere
Acum zece ani, tricolorul Romaniei a fost ridicat la Cartierul General al Aliantei Nord-Atlantice (NATO) de la Bruxelles. Ieri, Parlamentul Romaniei a organizat o sedinta solemna pentru a marca implinirea unui deceniu de la aderarea Romaniei la NATO si 65 de ani de existenta a Aliantei.
Au fost prezenti presedintele, prim-ministrul, ministri, sefii serviciilor de informatii, fostii presedinti ai Romaniei, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, principesa Margareta si reprezentanti ai corpului diplomatic.
Cat se poate de firesc si de solemn, sedinta a inceput cu intonarea imnului de stat al Romaniei si cu un moment de reculegere in memoria soldatilor care au murit in teatrele de operatiuni.
Ulterior, au inceput discursurile sustinute de sefii grupurilor parlamentare, premier si presedintele Romaniei.
Inainte de adunare, a fost remarcata raceala dintre presedinte si premier, precum si faptul ca primul dintre acestia nu a vrut sa dea mana cu presedintele Senatului.
In ciuda incalcarii uzantelor pentru care presedintele Romaniei a fost criticat de unii, si raceala si refuzul au meritul ca au fost cinstite. Dupa ce te balacarasti in declaratii, cum ar fi sa-ti strangi cordial mana si sa zambesti fotomodelistic?
La fel de cinstiti au fost si unii parlamentari in ceea ce priveste interesul lor legat de aniversarea a zece ani de la intrarea in NATO.
Ei au reusit performanta de a fi prezenti si la solemna adunare si pe retelele de socializare. De asemenea, altii si-au ocupat timpul citind stiri sau vorbind in timp ce, de la tribuna, colegii lor, premierul sau presedintele isi rosteau discursurile.
Cu siguranta, daca si intrarii Romaniei in Schengenul care acum se pare ca nu este atat de aproape, i se va dedica, peste ani, o sedinta speciala, probabil ca acelasi va fi comportamentul.
Pana atunci, cu prilejul adunarii de ieri, o televiziune a avut ideea de a le testa unora dintre parlamentari atentia la simboluri.
Cu microfonul ascuns si cu camera nu tocmai la vedere, o reporterita le-a aratat o insigna care, nici pe departe nu aducea cu steaua NATO si pretindea ca obiectul este distribuit de fiecare grup parlamentar.
Parlamentarii nu au stat prea mult pe ganduri. S-au uitat la insigna probabil la fel de atent ca la calendarul care arata 1 aprilie si i-au permis reporteritei sa le puna la rever tinicheaua.
Daca niciunul dintre ei nu ar fi marsat la acest demers, ideea s-ar fi dovedit puerila. In schimb, ea a dovedit altceva.
Un sondaj INSCOP arata ca, in luna martie, increderea romanilor in parlamentul tarii lor era de numai 19,5%, de la 21%, in februarie, si in partidele politice de 11,7%, de la 13,2%, in februarie.
Adunare solemna sau nu, cum sa-si imbunatateasca Parlamentul si performanta si imaginea in ochii opiniei publice? Cum sa-i atraga la urne pe cetateni care - slava Domnului! - au posibilitatea, cel putin deocamdata, sa-i vada pe politicieni asa cum sunt, gratie legii care prevede ca sedintele sunt publice?
Din pacate, s-ar putea ca (re)castigarea increderii romanilor sa fie mai greu de obtinut decat intrarea in NATO, UE si Schengen la un loc...